perjantai 5. lokakuuta 2018

Rakennusluvan käsittelyaika

Esimerkiksi pientalorakentajat saavat luvan keskimäärin päivässä hakemuksen jättämisestä. Rakennusluvan käsittelyaika on noin kk. Asiallisesti koottu ja täytetty lupahakemus nopeuttaa käsittelyä. Sivun oikeassa laidassa on ohjeita, joissa kerrotaan mitä liitteitä ja selvityksiä hakemukseen tulee liittää.


Luvan käsittely alkaa, kun hakemus ja kaikki tarvittavat liitteet on toimitettu rakennusvalvontaan. Lainvoimaisuudella tarkoitetaan sitä, että lupapäätökseen liittyvä muutoksenhakuaika on kulunut umpeen eikä muutosta ole haettu tai se on jätetty tutkimatta tai hylätty. Hankkeen koko ja vaativuus sekä asiakirjojen täydennystarve vaikuttavat käsittelyaikaan merkittävästi, todellinen käsittelyaika voi olla lyhyempi tai pidempi. Pahoittelemme suuresti tilannetta, joka ei ole toivottava asiakkaiden eikä rakennusvalvonnan henkilöstön kannalta.


Kuka rakennusluvan ja toimenpideluvan myöntämisestä päättää? Mikäli rakennusluvan yhteydessä haetaan vähäistä poikkeamista määräyksistä ja säännöksistä, tulee lupahakemuksen yhteydessä esittää kirjallisesti mistä halutaan poiketa ja perustelut poikkeamiselle. Poikkeaminen edellyttää erityisiä syitä.


Usein rakennuslupaa ei voi myöntää suoraan, vaan hanke vaatii poikkeamispäätöksen ennen rakennusluvan myöntämistä. Eri asuinalueiden kaavamääräyksiin kannattaa tutustua huolellisesti, jotta rakennusluvan myöhemmässä vaiheessa ei ilmenisi ikäviä yllätyksiä. Määräykset ja rajoitteet tulisi selvittää jo tontin oston yhteydessä. Kaavamääräyksissä puututaan muun muassa rakennusalaan, kerrosmääriin sekä tontin käyttöön.


Voimassaoloaika vuotta luvan lainvoimaisuuspäivästä. Hankkeen aloittamiseen on aikaa kolme vuotta ja rakennustyön loppuunsaattamiseen viisi vuotta siitä päivästä, kun lupa on tullut lainvoimaiseksi. Katso palveluhinnasto.


Muuta huomioitavaa rakennusluvasta ja toimenpideluvasta Yleisimpiä rakennusluvan viivästymiseen liittyviä asioita ovat pätevän suunnittelijan puuttuminen, käsittelyssä ilmenneiden huomioiden ohittaminen ja puuttuvat naapureiden kuulemiset. Rakenne- ja LVI-suunnitelmia sekä pohjatutkimusta ei tarvita rakennusluvan hakuvaiheessa, vaan ne tulee esittää rakennusvalvonnalle ennen rakennustöiden aloittamista. Tarvittavat suunnitelmat ja muut lupaan liittyvät ehdot on esitetty rakennuslupapäätöksessä. Porvoossa rakennusluvan myöntää rakennustarkastaja enintään kaksi asuntoiselle yksinomaan asuintarkoitukseen käytettävälle rakennukselle tai tällaiseen rakennukseen kuuluvalle talousrakennukselle, maatilan talousrakennukselle ja enintään kolmensadan neliön suuruiselle varastorakennukselle tai sen laajennukselle jo rakennetulle tontille.


Lupien käsittelyaika. Suunnittelutarveratkaisun keskimääräinen käsittelyaika on noin neljä viikkoa. Viranomaiset päättävät senkin, riittääkö rakennusluvan sijasta pelkkä toimenpidelupa tai kirjallinen ilmoitus. Hanketta ei saa käynnistää ennen kuin lupa-asiat ovat kunnossa. Hakemusten hyvä ennakkovalmistelu pääsuunnittelijan kanssa nopeuttaa niiden käsittelyä rakennusvalvonnassa.


Selvitys vaaditaan mm. Lappeenrannan kaupungin rakennusvalvonnan maksut maankäyttö- ja rakennuslain sekä -asetuksen viranomaistehtävissä Luvan hakija tai toimenpiteen suorittaja on velvollinen suorittamaan tarkastus- ja valvontatehtävistä sekä muista viranomaistehtävistä kaupungille tämän taksan mukaisen maksun (MRL 1§). Toisen asteen opiskelija Opintotuki Voit saada opintotukea peruskoulun jälkeisiin päätoimisiin opintoihin. Isoin paperityö on rakennusluvan hankkiminen, jonka käsittelyaika vaihtelee kunnasta riippuen. Paperitöistä kannattaa kysyä vastaavalta työnjohtajaltasi, joka ymmärtää alan ammattisanaston ja tuntee prosessin läpikotaisin.


Lisätietoa saat myös Ainoakodin ammattitaitoisilta talomyyjiltä. Hae rakennuslupaa ePermitin kautta. Voit hakea rakennuslupaa myös sähköisesti. Kun lupakäsittelijä on alustavasti hyväksynyt suunnitelmat tulee sinin toimittaa kolme sarjaa pääpiirustuksia rakennusvalvontaan ja asemapiirros.


Lupa myönnetään, mikäli kaikki sen edellytykset täyttyvät. Jos hanke poikkeaa säännöksistä tai määräyksistä, se saattaa tarvita poikkeamisluvan ennen rakennusluvan myöntämistä. Palvelu on maksullinen.


Käsittelyaika on kolme (3) kuukautta siitä, kun kaikki tarvittavat asiakirjat on toimitettu. Yksityisen henkilön toimiessa rakennuttajana, hänen ei tarvitse enää esittää rakennusvalvonnan käyttöönotto- tai loppukatselmuksessa yhteydessä verottajalta saatua tiedoksiantotodistusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit