keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Taloyhtiön hallituksen kokous

Suosittuja kohteita, yli miljoona hotellia maailmalla. Ota yhteyttä tänään! Jos taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä ei ole määräyksiä hallituksen kokouksen koollekutsumisesta, on kokouksessa hyvä päättää myös muun muassa siitä, miten hallituksen kokoukset kutsutaan koolle, kuinka paljon ennen kokousta kutsut toimitetaan ja milloin poissaolosta tai esteellisyydestä on ilmoitettava.


Taloyhtiön hallituksen kokous. Kokosimme tietopaketin, johon etenkin uuden hallituksen jäsenen kannattaa ennen kuin kokous on ajankohtainen. Ensimmäinen kokous , mitä siellä tapahtuu? Yleensä hallituksen järjestäytymiskokous pidetään heti yhtiökokouksen jälkeen.


Jos hallituksen puheenjohtajaa ei olla vielä yhtiökokouksessa valittu, tehdään se nyt. Lisäksi kokoukseen saavat osallistua isännöitsijä ja hallituksen jäsenet. Yli viiden asunnon yhtiössä myös vuokralainen voi osallistua yhtiökokoukseen, kun käsitellään asioita, jotka vaikuttavat merkittävästi hänen kotinsa tai taloyhtiön yhteisten tilojen käyttöön.


Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiön hallituksen velvollisuus on huolehtia hallinnosta, kiinteistön ja rakennusten hoidosta ja muusta toiminnasta. Vastaus Totaalisesti kyllästynyt Olen taloyhtiömme hallituksen jäsen. Pitääkö taloyhtiön hallituksen varajäsenille maksaa palkkio, jos he osallistuvat hallituksen kokoukseen? Yhtiökokousopas sisältää hyötytietoa taloyhtiöiden yhtiökokouksiin liittyvistä asioista kattavasti ja monipuolisesti. Periaatteessa tämä siis toimii takaporttina tilanteelle, jossa hallituksen puheenjohtaja ei toimi tilanteen edellyttämällä tavalla ja kutsu kokousta koolle.


Yhtiöjärjestykseen voidaan kuitenkin ottaa määräys siitä, että alle puolet taloyhtiön hallituksen jäsenistä voidaan valita muussa järjestyksessä. Hyvä hallituksen kokous ei synny niin, että osallistujat vain pölähtävät paikalle. Kun asiat on hyvin valmisteltu ja osallistujat ovat voineet tutustua etukäteen kokousmateriaaleihin, on otettu ensimmäiset askeleet siihen, että kokous voi olla sujuva ja onnistunut, sanoo isännöitsijä, toimitusjohtaja Kati Rajala Tampereen Isännöintipalvelusta.


Yhtiökokouksilla on tietty asialista, jonka mukaan kokous viedään läpi puolessa tai kolmessa tunnissa. Isännöitsijä laatii esityslistan yhdessä hallituksen kanssa. Valveutunut osakas huolehtii, että häntä askarruttavat tai huolestuttavat asiat käsitellään kokouksessa joko omana kohtanaan tai kohdassa muut asiat.


Jäsenyys on myös hyvä tapa tutustua lainsäädäntöön sekä omaan taloyhtiöön ja sen tilaan. Paljonko kokouspalkkio voi olla? Se ei osaa päättää, jos osakkaat eivät kerro, miten he haluavat omaisuuttaan hoidettavan. Kokous on kutsuttava koolle myös silloin, kun hallituksen jäsen tai isännöitsijä sitä vaatii. Hallitus kokoontuu tarvittaessa.


Jos taloyhtiön tilanne vaatii myös muilta hallituksen jäseniltä lisätyötä kokousten ohella, heillekin voi olla tarpeen maksaa vuosipalkkiota. Puheenjohtaja vaimoineen, he käyttäytyvät kuin omistaisivat koko yhtiön ja heidän pillinsä mukaan pitää toimia. Puheenjohtaja huusi ja iski luurin korvaan, kun yritin keskustella hänen kanssaan laskusta, joka kuuluisi taloyhtiön maksaa, kirjoittaa nimimerkki Loukattu Suomi24. Tämän takia on hyvä ymmärtää. Ratkaisussa hallituksen jäsenyydestä maksettu palkkio katsottiin hallituksen jäseneksi nimetyn luonnollisen henkilön palkaksi.


Ratkaisun perustelujen mukaan lopputuloksen kannalta ratkaisevaa oli ennakkoperintälain §:n momentin kohdan säännös sekä osakeyhtiön hallituksen jäsenyyden luonne henkilökohtaisena tehtävänä, jossa voi toimia vain luonnollinen henkilö. Valittamista kutsutaan päätöksen moittimiseksi ja valitus toteutetaan nostamalla moitekanne yhtiötä vastaan kolmen kuukauden kuluessa päätöksestä. Olemalla lakimieheen yhteydessä hyvissä ajoin pystyt suojelemaan osakkaan oikeuksiasi. Osallistumisoikeus on taloyhtiön osakkeenomistajilla, yhtiön hallituksen jäsenillä ja isännöitsijällä, tilintarkastajalla sekä toiminnantarkastajalla. Muiden osallistumisesta yhtiökokous voi erikseen tehdä päätöksen (yksinkertainen ääntenenemmistö = yli puolet annetuista äänistä).


Ellei hallitus ole toimittanut kutsua kahden viikon kuluessa, osakkeenomistaja, hallituksen jäsen, isännöitsijä, tilintarkastaja tai toiminnantarkastaja voi hakea kirjallisella hakemuksella oikeutta kutsua kokous koolle yhtiön kustannuksella. Pääsääntöisesti yhtiölle varataan tilaisuus antaa selvityksensä hakemuksen johdosta. Kun toimitusjohtaja vastaa vain juoksevasta hallinnosta, kuuluvat kaikki merkittävät päätökset hallituksen päätösvaltaan.


Ellei hallituksen puheenjohtaja vaatimuksesta huolimatta kutsu kokousta koolle, kutsun voi toimittaa muu hallituksen jäsen sillä edellytyksellä, että vähintään puolet hallituksen jäsenistä kannattaa koolle kutsumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit