keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Päivärahan maksuvelvollisuus

Työsopimuksessa voidaan sopia, että työtekijä on velvollinen matkustamaan tarvittaessa työn edellyttämässä laajuudessa. Vastaus Kurko Hei, tarvitsisin neuvoa: Onko suomessa työnantajalla mahdollisuus itse määrittää kotimaan päivärahaan oikeuttava kilometriraja? Päivärahan saaminen edellyttää työ- tai virkamatkaa, joka suuntautuu yli kilometriä työpaikalta tai kotoa riippuen siitä, kummasta alkaen matka tehdään. Osapäivärahaa maksetaan kotimaassa yli kuusi tuntia ja kokopäivärahaa yli tuntia kestävältä työmatkalta. Eipä se taida sinun perusteluistasi olla kiinni.


Yritykset joissa itse olen työskennellyt, ja joilla on ollut useita toimipisteitä eri puolilla maata, ovat pitäneet matkasääntönään että yrityksen toimipisteiden välisiltä matkoilta ei makseta muuta kuin normaalisti matkakulut, ei päivärahoja, vaikka matkustus olisi. Verottaja katsoo asian tavallaan, ja työnantajasi samoin. Eli mitä on sovittu työsopimuksessa tai mitä sovitaan myöhemmin. Näiden maksujen maksuvelvollisuus riippuu pääsääntöisesti siitä, tuleeko työntekijä Suomeen vähintään kuukaudeksi vai ei.


Opiskelijat Eräissä verosopimuksissa on määräyksiä opiskelijoita koskevista huojennuksista, jotka voivat olla edullisempia kuin edellä selvitetty lähdeverovähennys. Työmatka eli matka asunnolta toimi-, työ- tai kokoontumispaikkaan ja takaisin ei yleensä oikeuta korvauksiin. Jos matkasta ensimmäiseen työpisteeseen tai vastaavasti viimeisestä työpisteestä takaisin asunnolle aiheutuu ensisijaiselle työpisteelle matkustamista suurempia kustannuksia, erotus korvataan matkustamiskustannusten määräysten mukaisesti. Esimerkki: Bertalla on varsinainen työpaikka Seinäjoella.


Bertan työnantaja on saanut vaasalaiselta yritykseltä toimeksiannon, joka kestää kaksi kuukautta. Bertta työskentelee tämän ajan Vaasassa toimeksiannon tehneen yrityksen tiloissa. Jos palkansaaja jonakin matkavuorokautena saa ilmaisen tai matkalipun hintaan sisältyneen ruoan, kotimaan päivärahan enimmäismäärä on puolet momentin mukaisista määristä.


Ilmaisella ruoalla tarkoitetaan kokopäivärahan kysymyksessä ollen kahta ja osapäivärahan kysymyksessä ollen yhtä ilmaista ateriaa. Työmaat sijaitsevat eri puolella Suomea ja kestävät yleensä noin viikon. Jos muita töitä ei ole, työskentelemme hallilla.


Voiko meille maksaa päivärahaa, vaikka emme yöpyisi työmatkalla, jos normaalit päivärahan kilometri- ja aikarajat ylittyvät? Ulkomaan päivärahan enimmäismäärä. Päivärahan suorittaminen edellyttää, että erityinen työntekemispaikka on yli kilometrin etäisyydellä joko palkansaajan varsinaisesta työpaikasta tai asunnosta, riippuen siitä, kummasta matka on tehty. Erityisen työntekemispaikan on lisäksi oltava yli kilometrin etäisyydellä sekä varsinaisesta työpaikasta että asunnosta.


Tee aloite ja varaa aika esimieheltäsi. Valmistaudu huolella. Ota selvää kuinka palkankorotukset yleensä hoidetaan yrityksessäsi, mikä on luonnollinen tapa edetä asiassa. Sairauspäiväraha työntekijälle. Yleensä työnantaja hakee sairauspäivärahaa, jos se maksaa palkkaa työstä poissaolon ajalta.


Tällöin Kela maksaa sairauspäivärahan työnantajalle. Jos työkyvyttömyyseläke on myönnetty täyden työkyvyttömyyden perusteella, ei kassa maksa työttömyysetuutta, vaan maksuvelvollisuus on vakuutusyhtiöllä tai Kelalla. Jos kassa on ehtinyt aloittaa päivärahan maksamisen, ennen kuin eläke on myönnetty, peritään jo maksettu työttömyyspäiväraha suoraan myönnetystä eläkkeestä pois.


Jos työntekijä on Suomessa vakuutettu, maksuvelvollisuus koskisi kaikkia työnantajia, jollei velvollisuutta ole lailla tai sopimuksella erikseen rajattu. Maksuvelvollisuus koskisi myös ulkomaisia työnantajia, jos työ tehdään Suomessa. Työnantajan sava-maksu on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit