torstai 16. helmikuuta 2017

Ansiosidonnainen päiväraha ehdot

Ansiosidonnainen päiväraha. Samalla se turvaa mahdollisuutesi hakea työtä, joten voit paremmin keskittyä juuri siihen. Voinko saada ansiopäivärahaa? Jotta voisit saada ansiopäivärahaa, sinun on oltava työttömyyskassan jäsen vähintään viikkoa ja täytettävä jäsenyyden aikana palkansaajan työssäoloehto. Tutkimme jäsenyys- ja työssäoloehdon täyttymisen ansiopäivärahahakemuksesi käsittelyn yhteydessä.


Näiden lisäksi sinun on täytettävä työvoimapoliittiset edellytykset. Työttömyyskassa maksaa ehdot täyttävälle jäsenelleen ansiopäivärahaa työttömyyden ajalta. Olet oikeutettu ansiopäivärahaan, jos olet. Lue lisää, millaiset ovat edellytykset ansiopäivärahalle.


Laskennassa otetaan huomioon vakiintuneet ansiotulot. Jos haluat tietää päivärahan hakemisesta ja tarvittavista liitteistä, ohjepankista löytyy hakuohjeet erilaisiin tilanteisiin ja neuvoja hakemukseen liitettäviin selvityksiin. Sinulla voi olla oikeus ansiopäivärahaan myös osa-aikatyön, keikkatyön tai lomautuksen ajalle. Jos taas et ole varma mikä ohje.


Osa-aikatyönä pidetään sellaista työtä, jota tehdään esimerkiksi neljänä päivänä viikossa. Palkansaajan ansiopäiväraha lasketaan hänen työttömyyttä edeltävän joko tai työssäoloehdon täyttävän kalenteriviikon, vakiintuneista, veron ennakonpidätyksen alaisista tuloista. Ainoa pakollinen tieto näytöllä on Kuukausipalkkasi-kenttä (kenttään tulee syöttää työstä saatu kuukausipalkka).


Lainsäädännössä opetusalalla tarkoitetaan opetustyötä oppilaitoksessa. Yksityisten konsultointia ja koulutustoimintaa harjoittavien yhtiöiden palveluksessa tehtyä opetus- ja koulutustyötä tai päiväkodissa tapahtuvaa lastentarhanopettajan työtä ei katsota opetustyöksi, joten näillä aloilla. Voit hakea ansiosidonnaista päivärahaa, jos olet työtön tai lomautettu, olet osa-aikatyössä tai keikkailet. Edellytykset päivärahaoikeudelle Saadaksesi päivärahaa työttömyyskassalta sinun tulee olla: kokonaan tai osittain työtön lomautettu kokoaikaisesti tai lyhennetylle työpäivälle tai -viikolle ilmoittautunut TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi työttömyyskassan jäsenenä. Soviteltu päiväraha ja työstä saatu palkka voivat yhteensä olla enintään 1 päivärahan perusteena olevasta palkasta.


Omavastuuaika on pituudeltaan viittä täyttä työpäivää vastaava aika. Osa-aikatyötä tekevien kohdalla tämä merkitsee sitä, että omavastuuaika on yleensä pidempi kuin viisi työpäivää. Jos olet työttömäksi jäädessäsi jo ollut työelämässä ja täytät palkansaajan tai yrittäjän työssäoloehdon, voit saada Kelalta peruspäivärahaa. Useimmat heistä kuuluvat ammattijärjestönsä kautta korkeasti koulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akavaan.


Työttömän opiskelu ansiosidonnaisella päivärahalla on mahdollista, mikäli tietyt ehdot täyttyvät. Lue tarkemmin Duunitorilta! Edellytyksenä ansiosidonnaisen päivärahan maksamiselle on, että hakija on ollut työttömyyskassan jäsen vähintään kuusi edellistä kuukautta ja jäsenenä ollessaan on täyttänyt työssäoloehdon. TYÖTTÖMYYSKASSA Erityisalojen Toimihenkilöiden työttömyyskassa.


Palkansaajajäsenenä työttömysturvasi on hoidettu Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erkon kautta. Voit saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, vuorotteluvapaakorvauksia tai muita kassan etuuksia. Kassan jäsenmaksu sisältyy liiton jäsenmaksuun. Kopio työsopimuksesta, josta ilmenevät työsuhteen keskeiset ehdot. Muista myös ilmoittaa osa-aikatyöstäsi TE-toimistoon ja maksaa jäsenmaksu osa-aikatyösi tuloista – kassa hoitaa puolestasi jäsenmaksun perinnän sovitellusta ansiopäivärahasta.


Peruspäiväraha on kaikilla samansuuruinen. Jos sinulla on huollettavia alaikäisiä lapsia, saat perusosaan lapsikorotuksen. Opiskelija voi saada itselleen oikeuden ansiopäivärahaan, jos hän työskentelee riittävästi opintojensa ohella. Mitä päivärahan jälkeen?


Jos henkilöllä on enintään kolme vuotta työhistoriaa, enimmäismaksuaika on 3päivää. Niille henkilöille, jotka ovat täyttäneet ansiopäivärahan edellytyksenä olevan työssäoloehdon täytettyään vuotta, ja jotka ovat työskennelleet vähintään. Osittainen vanhuuseläke on työeläke, jolle voit jäädä aikaisintaan, kun olet täyttänyt vuotta. Maksettavaa eläkkeen osaa pienennetään pysyvästi.


Yksittäisistä poissaoloista ilmoitetaan vain työttömyyskassalle tai Kelalle päiväraha - tai työmarkkinatukihakemuksessa. Edellä olevat ovat tyypillisimpiä ilmoitettavia muutoksia. Jos olet epävarma muutoksen vaikutuksesta oikeuteesi saada työttömyysetuutta, ota yhteyttä TE-toimistoon tai työttömyysneuvonnan puhelinpalveluun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit