torstai 16. helmikuuta 2017

Suomen kansalaisuuden palauttaminen

Suomen kansalaisuus. Kansalaisuudesta voidaan vapauttaa vain, jos henkilöllä on tai hän saa toisen valtion kansalaisuuden. Ilmoitusmenettely on hakijalle nopeampi ja edullisempi tapa saada kansalaisuus. Tuettu vapaaehtoinen paluu helpottaa kotimaahan palaamista. Tukea voi saada muun muassa kansainvälistä suojelua hakenut kolmannen maan kansalainen, joka poistuu maasta vapaaehtoisesti ja pysyväisluonteisesti peruttuaan hakemuksensa tai oleskelulupahakemuksen tultua hylätyksi.


Sen sijaan kansalaisuuden voi saada nykyään varsin helposti, jopa neljässä vuodessa.

Tiettyjä asioita vaaditaan, mm. Ruotsissa, Tanskassa tai Norjassa toisen maailmansodan johdosta. Saudien öljynjalostamoon tehtiin lennokki-isku. Bahamasaarilla odotetaan uutta myrskyä. Espanjassa ihmistä on kuollut tulvissa.


Lintujen syysmuutto on nyt vilkasta. Teemu Pukki valittiin Valioliigan kuukauden pelaajaksi. Pitkään oleskelleen kolmannen maan kansalaisen EU-oleskelulupa raukeaa lisäksi, jos toinen Euroopan unionin jäsenvaltio myöntää hänelle pitkään oleskelleen kolmannen maan kansalaisen EU-oleskeluluvan.

Lomakkeet ja ohjeet. Tämä maa ei ole minun. Isänmaa toki, mutta ei se isieni kulttuuri, ei arvot. Olen kuullut, että passin palau. Kyseessä on koko Euroopan ongelma.


Juridisesti ainoa vaihtoehto olisi palauttaa jonkin eurooppalaisen maan kansalaisuuden omaavat henkilöt kotimaihinsa, eikä aikaa ole hukattavissa. Mitä kauemmin palauttaminen kestää, sitä enemmän henkilöt ehtivät radikalisoitua leireillä, asiantuntija pohtii umpikujaa. Huonoja ja kalliita.


Tällä hetkellä yleinen asumisaikavaatimus on viisi vuotta ja turvapaikan saaneille neljä vuotta. Yhdysvaltain kansalaisuuden menetystä koskevasta todistuksesta tai luotettava muu selvitys syystä, jonka vuoksi tilinhaltijalla ei ole. Jos sinulla ei ole sellaisia, vähän aikaa sitten vanhaksi mennyt suomalainen passi tai henkilökortti kelpaavat myös, ellei sinulle toisin ilmoiteta. Sisäministeriön esitys uudesta kansalaislaista on jo käynyt lausuntokierroksella asianomaisilla tahoilla ja toimitettaneen eduskunnan hallintovaliokunnalle vielä kuluvan syksyn aikana.


Vaikein asiakysymys lakiuudistuksessa on kansalaisuuden palauttaminen. Kaksoiskansalaisuus ylipäätään tuli voimaan vasta muutama vuosi myöhemmin. Jannen kansalaisuuden palauttaminen oli lopulta ilmoitusasia, mutta vaati jonkin verran selvittelyä ja paperisotaa. Verkossa tehty hakemus myös maksetaan verkossa.


Kansanedustaja Rami Lehto puolestaan on suunnannut tarmonsa kerjäämiskieltoon, josta hän on tehnyt lakialoitteen.

Lapset eivät ole voineet valita, missä syntyvät ja missä olosuhteissa elävät, sen valinnan ovat tehneet heidän vanhempansa, Mykkänen toteaa. Itsenäisyyden palauttaminen. Tähän aikaan yli kolmannes Viron asukkaista oli pääasiassa venäjää puhuvien, Neuvostoliitosta toisen maailmansodan jälkeisellä ajalla muuttaneiden jälkeläisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit