perjantai 3. helmikuuta 2017

Voiko konkurssin tehnyt perustaa uuden yrityksen

Voiko luottotiedoton perustaa osakeyhtiön? Osakeyhtiön voi perustaa ja osakkeita omistaa periaatteessa kuka tahansa, eikä luottotiedoilla tai niiden puuttumisella ole merkitystä. Voiko yrityksen osakkaat enää perustaa uutta yritystä vai joutuuko jollekkin mustalle listalle,.


Itse olen myös tehnyt konkurssin ja aloittanut heti uuden. On olemassa konkurssin tehneitä rehellisiä kansalaisia ja sitten niitä epärehellisin keinoin konkurssin tehneitä. Miten näiden kahden kastin välille voisi vetää linjan?


Rehellisille toivoisin uuden alun puhtain paperein, jos on kerta näyttää mitkä olivat konkurssiin johtaneet syyt. Itse ostin aikoinaan konkurssipesästä halvalla omat vanhat koneeni uuden firman käyttöön. Amerikanmaalla konkan tehnyt yrittäjä on kovassa kurssissa, koska siellä arvostetaan tätäkin kokemusta, toisin kuin Suomessa.


Itsellä pyörii jo uusi yritys ja hyvin on mennyt. Perhe on koossa ja hengissä on pysytty. Hallituksen puheenjohtajana sinun olisi pitänyt tietää yrityksen tilanne ja velvollisuutesi olisi ollut kutsua hallitus koolle määräajoin.


Periaatteessa olisit voinut vain määrätä toimitusjohtajan kokoukseen riittävän aikaisin tehdyllä kutsulla. Olihan Deep Purplekin lopettanut vuosikausiksi, eikä se ollut tehnyt muusikoista luusereita. Pidän tästä vertauksesta. Jos bändi on luonut Smoke on the Waterin kaltaisia klassikoita, on syytä tuntea lähinnä ylpeyttä ja suunnitella jatkoa. Lainsäädäntötoimet eivät yksin riitä konkurssin tehneen yrittäjän uuden alun edistämiseen.


Merkinnän hän saa konkurssin menneen yhtiön hallituksen varajäsenyydestä. Pankinjohtaja voi sitten harkita, voiko antaa luottoa. Useimmat pankit ymmärtävät asian, etenkin jos kertoo asiasta heti luottoa hakiessaan.


Poikansa kohtaloa tilittänyt konkurssin tehnyt yrittäjä-äiti kertoi joulun jälkeisestä elämästään. Kaikki päättyy aikanaan, niin myös yritystoiminta. Kun yrittäjä haluaa lopettaa, on myös mietittävä, mitä yritykselle tapahtuu. Toiminimen ja henkilöyhtiöiden lopettaminen on oikeudellisesti varsin yksinkertaista, mutta osakeyhtiön lopettaminen on pidempikestoinen prosessi.


Konkurssiasian käsittely keskeytyy, kunnes päätös saneerausmenettelyn aloittamisesta tehdään. Jos saneerausmenettely aloitetaan, konkurssi raukeaa. Saneerausvelkoja ovat tällöin ennen konkurssin alkamista syntyneet velat, ja konkurssin aikana syntyneet velat rinnastetaan saneerausmenettelyn aikana syntyviin velkoihin. Ryhdy kevytyrittäjäksi. Toimi ilman omaa yritystä Odealin avulla.


Laskuta työt ja nosta palkkaa, helposti ja nopeasti. Ansaitse lisätulo laskutuspalvelulla. Eikä siinä kaikki: konkurssi kaikkinensa vaikuttaa koko perheseen ja etenkin yrittäjän lapsiin se voi jättää pysyvän jäljen.


Tämä ei ole oikein. Koko meidän konkurssilainsäädäntömme on aikansa elänyt ja sitä pitää muuttaa. Onneksi niin näyttää ehkä tapahtuvan. Unelmaan päästäkseen nuorempana jo kerran konkurssin tehnyt Sami perustaa yrityksen , jonka liikeideana on rakentaa ja myydä pientaloja.


Talousnäkymät ovat loistavat, eikä mikään voi mennä pieleen. Kuljetusalalle tyypillinen harmaan talouden muoto on niin sanottu konkurssikeinottelu. Siinä konkurssin tehnyt yrittäjä perustaa itse tai välikäden avulla uuden yhtiön.


Velat jäävät konkurssipesään. Yksityishenkilö voi itse valita haluaako hän tehdä sopimukset itse vai valtuuttaako hän toimeen edustajan. Oikeushenkilö, kuten esimerkiksi osake-, avoin- ja kommandiittiyhtiö, joutuu toimimaan aina edustajiensa välityksellä. Oikeus tehdä yritystä sitova sopimus perustuu joko lakimääräiseen edustusoikeuteen tai valtuutukseen.


Lakisääteisen edustajan kuten toimitusjohtajan tai. Hän haluaa rakentaa itselleen, vaimolleen (Katariina Kaitue) ja heidän tyttärelleen (Kerli Kyllönen) hulppean talon. Jo kerran konkurssin tehnyt Sami perustaa yrityksen , joka rakentaisi ja möisi pientaloja. Silloin yrityksen varat jäädytetään ja siirretään konkurssipesään, jota hoitaa asianajaja.


Kun yritys ei selviä veloistaan, se tekee konkurssin eli vararikon. Konkurssihakemuksen jättämistä seuranneena maanantai-iltapäivänä Tuusniemen K-marketiin astelivat mies ja nainen, salkut käsissään ja kasvoillaan viralliset ilmeet. Takautumisoikeuden yleisenä edellytyksenä on, että takaaja on tehnyt velkojalle sellaisen suorituksen, että velallinen on sen johdosta vapautunut vastuusta.


Suorituksen ei tarvitse kattaa koko päävelkaa, vaan osasuorituskin perustaa takaajalle takautumisoikeuden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit