tiistai 28. helmikuuta 2017

Eu lainsäädäntöprosessi

Eri maiden parlamentit voivat esittää muodollisen varauksen, jos kysymystä pitäisi niiden mielestä käsitellä EU -tason sijasta kansallisella tasolla. Arviointi ja hyväksyminen. Sekundaarilainsäädäntöön kuuluu mm. Ne on johdettu perussopimuksissa määritellyistä periaatteista ja tavoitteista.


Lainsäädäntöprosessi. EU -lakien suhde Suomen lakiin. Euroopan unionin ja sen jäsenmaiden vallanjaon perusperiaate on niin kutsuttu annetun toimivallan periaate eli jäsenvaltiot ovat tietyillä aloilla antaneet päätöksentekovaltaansa unionille. Periaatteen mukaan EU voi toimia vain niissä kysymyksissä, joista on perustamissopimuksissa määrätty.


Euroopan unioni ( EU ) on eurooppalaisen jäsenvaltion muodostama taloudellinen ja poliittinen liitto. Unioniin voivat liittyä kaikki sellaiset Euroopan maat, jotka täyttävät jäsenvaltiolle asetetut demokraattiset ja taloudelliset kriteerit. EU -asiat käsitellään eduskunnan suuressa valiokunnassa. Asetuksen keskeisenä tavoitteena on turvata rahoitusmarkkinoiden luotettavuus ja parantaa sijoittajansuojaa.


EU lainsäädäntöprosessi Komissio valmistelee yhdessä EU virkamiehistön kanssa lakiehdotukset ja lähettää ne sitten Europarlamenttiin lausuntoa varten. Avoimuutta koskevan vihreän kirjan julkaisemisen yhteydessä tiedotusvälineissä käsiteltiin laajasti yhteisesti hallituista varoista tukea saavia tahoja koskevien tietojen julkistamista. Parlamentaarikot keskustelevat intressiryhmien ja asiantuntijoiden kanssa ja tämän perusteella parlamentti muodostaa käsityksensä ja antaa lausunnon lakiehdotuksesta.


Suomalainen lainsäädäntöprosessi. RASKE2-hankkeessa keskeisen huomion kohteena on Suomen lainsäädäntöprosessi (ks. kontekstikaavio). EU -oikeudessa määritellään myös tekijänoikeuden ulottuvuus. Sen mukaan tekijänoikeussuoja kattaa kaikki teoskynnyksen ylittävät teokset, mukaan lukien omaperäiset tietokoneohjelmat, valokuvat ja tietokannat.


Eu lainsäädäntöprosessi

Tämän sivuston eri kieliversioita ylläpitävät asianomaiset jäsenvaltiot. Muutokset, joita jäsenvaltiot ovat saattaneet tehdä tekstin alkuperäisversioon, eivät välttämättä näy käännöksissä. Tällä hetkellä kansalaisaloitetta työstetään Euroopan parlamentissa. Jo aiemmin neuvosto on päässyt poliittiseen yhteisymmärrykseen komission tekemästä kansalaisaloite.


Euroopan komissio ei ole vastuussa tässä asiakirjassa esitetyistä tai mainituista tiedoista. EU -maiden noin reilusta kolmestatuhannesta terawattitunnista noin 8terawattituntia tuotettiin ydinvoimalla vastaten 2prosenttia EU -maiden sähköntuotannosta. Digiaikana teknologia, ihmisten asenteet ja kulutustottumukset muuttuvat paljon nopeammin, kuin missä lainsäädäntö pysyy mukana.


Suhtaudumme varovaisen myönteisesti siihen, että tällaisessa tilanteessa – jos jonkun jäsenmaan rajavalvonta on siinä kunnossa, että se aiheuttaa vahinkoa muille maille – esimerkiksi Kreikka on pyytänyt vapaaehtoisesti apua muilta mailta. Hyväksyttyjä ehdotuksia on tosin vielä melko vähän, sillä lainsäädäntöprosessi on useissa tapauksissa edelleen kesken. Brysselissä päätettiin on usein toistuva otsikko, mutta onko se todella totta?


Interaktiivisessa infografiikassamme kerrotaan, miten lainsäädäntöprosessi etenee EU -tasolla ja miten lait syntyvät. Eduskunnan päätökset valmistellaan valiokunnissa. Eduskunnassa on pysyvää erikoisvaliokuntaa ja erityisesti EU -asioita koordinoiva suuri valiokunta. Jokainen valiokunta käsittelee sitä vastaavan ministeriön hallinnonalaan kuuluvia asioita.


EU : n energiaunioni on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit