tiistai 21. helmikuuta 2017

Kotitalousvähennys kuolinpesä

Kotitalousvähennys on kalenterivuosikohtainen. Vähennys myönnetään siltä vuodelta, jona olet maksanut yrityksen laskun tai työntekijän palkan ja palkan sivukulut. Jos esimerkiksi remontti ajoittuu vuodenvaihteeseen, voit hyödyntää kotitalousvähennystä kahtena eri verovuotena maksettujen laskujen mukaan.


Kuolinpesä itsessään voi siis tehdä kotitalousvähennyksen pääsääntöisesti ainoastaan kuolinvuoden verotuksessa. Muissa tapauksissa vähennys on henkilökohtainen ja vähennyksen edellytysten täyttyessä pesän osakkaat voivat vähentää teetetyn työn kustannukset omassa verotuksessaan. Kuolinpesä ei voi saada vähennystä lukuun ottamatta henkilön kuolinvuodelta toimitettavaa verotusta. Kuolinvuodelta kotitalousvähennys myönnetään tilanteessa, jossa henkilö on vielä eläessään tilannut ja maksanut työn. Toivottavasti kuolinpesällänne on tänä vuonna tuloja (esimerkiksi pääomatuloja), joiden veroista kotitalousvähennyksen voi hyödyntää.


Myös kuolinpesä voi saada kotitalousvähennyksen, mutta ainoastaan henkilön kuolinvuodelta. Asunto-osakeyhtiö ei voi saada kotitalousvähennystä. Kuinka paljon vähennystä saa? Vastaus Pulassa taas Jakamattoman kuolinpesän omistamassa kerrostaloasunnossa teetetään remonttia. Yksi osakkaista asuu asunnossa.


Pesä on varaton, joten remontti rahoitetaan osakkaiden omalla rahalla. Perikunta ja kotitalousvähennys. Isäni omisti aikanaan yksin äitini käytössä olevan asunto-osakkeen. Nyt sen omistaa jakamaton kuolinpesä.


Osakkaina ovat äitini lisäksi kaksi lasta. Isäni kuolinpäivästä on kulunut yli vuotta. Vanhemmilla ei ollut avioehtoa. Kenelle myynnistä saadut varat kuuluvat?


Meneekö puolet äitini tilille ja toinen puoli kuolinpesän. Maatilalla voi olla myös useampi kuin yksi viljelijä, toisin sanoen maatilan omistaa tai sitä hallitsee luonnollisten tai juridisten henkilöiden muodostama yhteenliittymä, joka toimii maatilayrittäjänä. Jos henkilö tai kotimainen kuolinpesä myy kiinteää omaisuutta kunnalle 1. Ratkaisevaa on, että lopullinen kauppakirja on allekirjoitettu viimeistään 31.


Vähennystä ei myönnetä esimerkiksi osakeyhtiölle, joka myös asunto-osakeyhtiö on, yleishyödylliselle yhteisölle tai muulle juridiselle henkilölle eikä yhteenliittymälle. Kuolinpesä voi saada vähennyksen henkilön kuolinvuodelta, mutta ei enää sen jälkeen. Osaatte ko sanoa kuinka omakotitalon jakamattoman kuolinpesän osakkaiden kotitalousvähennys toteutuu? Isommista päätetään yhdessä osakasta. Saako kukin osakas kotitalousvähennyksen, jos jokainen maksaa laskusta osuutensa?


Jos asunto ostetaan velaksi, vanhemmat voivat yllättyä siitä, että heillä ei ole oikeutta vähentää lainan korkoja. Tämä johtuu siitä, että verottajan mukaan täysi-ikäinen lapsi ei ole perheenjäsen ja asuntovelan korot saa vähentää vain, jos ne liittyvät omassa tai perheen käytössä olevaan asuntoon. Asunnon ei tarvitse olla oma, vaan asuminen tai oma käyttö riittää.


Voit tarkistaa asian YTJ:n yrityshausta: ytj. Maria Ohisalo nimitti Kirsi Pimiän sisäministeriön kansaliapäälliköksi ohi Suopon päällikön. Valittavan henkilön täytyisi olla jotenkin jo kärkikaartissa kyvykkyyden, johtamisosaamisen, alan tuntemuksen ja kokemuksen puolesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit