keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Poliisin nopeusvalvontaauto

Kuljettajan ajaessa ylinopeutta laitteisto antaa kuvauskäskyn. Kuvat ovat digitaalisia ja ne siirretään kiinteästä valvontapisteestä langattomasti Poliisin liikenneturvallisuuskeskukseen. Laitteiston ottamassa valokuvassa näkyy ajoneuvo, rekisteritunnus, kuljettaja ja kuvan tunnistetiedot. Malmin poliisiasemalla on aloittanut toimintansa poliisin valtakunnallinen liikenneturvallisuuskeskus.


Sinne keskitetään koko maan automaattisen nopeusvalvonnan tulosten käsittely. HSTV:n videolla Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Samu Korhonen esittelee poliisin uuden nopeusvalvonta-auton. Dickie Toysin suomalainen poliisin nopeusvalvonta-auto nappaa kaaharit kiikkiin! Auto tunnistaa liikkeen ja väläyttää valoa, ja siinä on myös sireeni, vilkkuvalot sekä vapaasti pyörivät pyörät. Poliisin nopeusvalvonta-auto räpsyi Pohjantien tietyömaa-alueella Oulussa 10.


Ari Kettukangas Mittauspisteen ohittaneiden ajoneuvojen kuljettajista ajoivat ylinopeutta. Kun peltipoliisi tai poliisin valvonta-auto nappaa kaahaajasta kuvan, tieto siirtyy pian Malmille, jossa käsittelijä ripeästi hoitaa sakon postiin. Poliisin on lain mukaan ilmoitettava automaattikameravalvonnasta etukäteen silloin, kun se on jatkuvaa tai toistuvaa. Sisäministeri valvoisi kameroilla myös turvavälejä, turvavöitä ja punaisia päin ajamisia.


Siten esimerkiksi tolppakameroin varustetuilla tieosuuksilla on valvonnasta kertovat kyltit. Poliisi kertoo omilla kotisivuillaan, että siirrettävin valvontalaittein tapahtuvasta valvonnasta ei ilmoiteta etukäteen. Päältäpäin katsottuna poliisin tunnuksia ei näy, mutta tarkka silmä erottaa pakettiauton takaikkunasta salamalaitteen hopeisen heijastuksen tai kameran linssin kimalluksen. Yleensä näköhavainto on ylinopeutta ajavalle myöhässä. Salama on jo välähtänyt.


Jos valvonta-auton takaluukun avaa, niin tavaramäärän runsaus yllättää. Poliisin liikkuva nopeusvalvonta-auto mittasi autojen nopeuksia Kotkassa Ahlströmintiellä sekä Hyväntuulentiellä Paimenportin kohdalla. Tavallisen näköisestä pakettiautosta voi tänään räpsähtää salamavalo, mikä tarkoittaa, että postiluukusta kolahtaa lähiaikoina huomautus tai sakkolappu.


Päijät-Hämettä kiertää tänään ja ensi yönä poliisin nopeusvalvonta-auto osana tunnin mittaista valtakunnallista nopeusvalvontakampanjaa. Toisella puolen siltaa oli harmaa nopeusvalvonta-auto. Nopeusvalvonnan idea on yksinkertainen, kun kamera välähtää, sakko rapsahtaa. Tältä näyttää poliisin uusi nopeusvalvonta-auto. Hämeen poliisin automaattivalvonta-auto mittasi maanantaina harvinaisen paljon ylinopeuksia Lahden moottoritiellä.


Kyseessä oli Orimattilan liittymän kohdalla sijaitseva siltatyömaa, jossa nopeusrajoitus on alennettu työmaan vuoksi 120:sta 60:een kilometriin tunnissa. Liikkuva peltipoliisi valvoo juhannusliikennettä. Valvontamaratonin aikana kamera laukesi, kun nopeusrajoituksen ylitys oli kuusi kilometriä tunnissa. Peräpohjolan alueella on kaksi automaattista valvontakameraa, joiden paikkoja siirretään viikoittain. Lisäksi alueella liikkuu poliisin nopeusvalvonta-auto.


Vänskä kertoo, että yleensä kamera välähtää viikossa noin sata kertaa. Lomasesonkien aikana määrä lähes viisinkertaistuu. Lomalta töihin elokuun alussa palannut miesautoilija hätkähti, kun Espoossa Kehä III:lla räpsähti paikassa, jossa ei ole poliisin kiinteää nopeusvalvontakameraa. Sen sijaan kehätien pientareelle Espoon Ikean liepeille oli pysäköity tunnukseton poliisin nopeusvalvonta-auto. Päijät-Hämeen poliisin nopeusvalvonta-auto poimi keskiviikkona iltapäivän ruuhkassa Heinolan sillalla ylinopeutta ajanutta autoilijaa vajaan tunnin aikana.


Valtaosa liikkuvan valvontakameran kuvaamiksi joutuneista saa postissa kirjallisen huomautuksen eli heille mitattu nopeus oli korkeintaan kilometriä tunnissa. Kiireinen arkiaamu töihin, ajelemassa normi mittarissa 50-alueella ½ kilsaa ennen työpaikkaa. Jännästi herra muisti katkeruudessaan asiasta pitää ihan vittuillakseen kättä korvaa vasten aina kun näki poliisin.


Kyse siis henkilöstä jonka tuntenut vuosia ja ei ole urbaanilegenda tyyppiä eli outoa olisi jos olisi sepustanut. Toki tulee mieleen ettei olisi jonkun pienemmän poliisipiirin keksintö pistää sakkoja lisärahan toivossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit