tiistai 14. helmikuuta 2017

Ajokortti uudistus 2018

Muissa tapauksissa ajokortin uudistaminen sähköisessä palvelussa edellyttää ajoterveystietojen hakemista Potilastiedon arkistosta. Uudistettu ajokorttilaki astuu voimaan 1. Uudistuksen myötä pakollisen opetuksen määrä vähenee ja ajotutkinnon merkitys kasvaa. Kaikki ensimmäistä ajokorttia suorittavat käyvät pakollisen tuntia teoriakoulutusta liikenteen perusteista.


Tämä riittää mopon, mopoauton ja traktorin ajokorttiin. Valvottu ajo-oikeus alkaa kun ajokortti tai väliaikainen ajokortti annetaan valvottavalle ja päättyy poliisin sille. Kuljettajantutkinnon uudistus on tarkoitus tulla voimaan yhtä aikaa ajokorttikoulutuksen uudistuksen kanssa 1. Uusi ajokorttilaki astui voimaan 1. Perusperiaate uudessa laissa on, että oppilas saa itsenäisesti valita tarvitsemansa koulutuksen määrän ja sisällön. Lainsäätäjä ei määrittele kuin tietyt minimit, oppilas ja opettaja yhdessä katsovat, mitä sen päälle tarvitaan. B-luokan teoriakoe on.


Suomalainen ajokortti on yhteneväinen muiden EU-maiden korttien ja EU-ajokorttisäädösten kanssa, ja uutta korttia voi käyttää myös ulkomailla aivan samoin kuin nykyistäkin ajokorttia. Vuosittain Suomessa myönnetään n. Uudet säännöt ajokorttiopetukseen ja kuljettajantutkintoihin tulivat voimaan 1. Heinäkuun alkua on värittänyt erityisesti opetuslupien saama hakuryntäys, myös uudet ajo- ja teoriakokeet ovat lähteneet hyvin käyntiin. Poliisi kirjaa kadonneesta tai anastetusta ajokortista ilmoituksen poliisiasiain tietojärjestelmään ja ajokortti etsintäkuulutetaan sekä Suomessa että ulkomailla. Uniapnea on yksi suurimmista moottoriajoneuvo-onnettomuuksien riskitekijöistä.


Sähköinen haku koetaan helpoksi ja esimerkiksi haljennut ajokortti on kätevä uusia kotoa käsin. Mehiläisessä ajokortin uusimiseen tarvittavan lääkärintodistuksen hankkiminen on varsin vaivatonta. Auton ajo-oikeus on voimassa määräajan, kunnes ajokortin haltija täyttää vuotta ja nykyisin enintään vuoden ajan. Ajokorttilain uudistus 1. Tämän jälkeen ajokortti täytyy uusia.


Tieliikenteessä lääkäreillä on ollut jo vuosia velvollisuus ilmoittaa kuljettajan pitkäaikaisesta ajokyvyttömyydestä poliisille. Nuo kortit kattaa kaikki ajoneuvot moposta yhdistelmä rekkoihin erikoispitkät mukaan lukien. Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen ajokorttilain muuttamisesta. Esityksen tarkoituksena on selkeyttää ja keventää ajokorttikoulutuksen sääntelyä sekä edistää uusien vaihtoehtoisten opetus- ja oppimismenetelmien käyttöä. Esitetyt muutokset koskevat muita kuin kuorma- ja linja-autokortteja.


Aivan loistava uudistus , että palataan entiseen hyvään malliin. Meillä on aina ollut vasemmistolainen (demari tai muu vihervassari) liikenneministerinä, kun on tullut 2. Kysymyksessä on mittava uudistus , joka koskettaa monia ihmisiä. Toivon, että luonnokseen otetaan aktiivisesti ja laajasti kantaa, sanoo liikenneministeri Anne Berner (kesk.) tiedotteessa.


Uudistus liittyy hallituksen normien purkamisen ja digitalisaation kärkihankkeisiin. Tajoneuvoluokkaan kuuluvan traktorin kul-jettamiseen. Ulkomaisten ajokorttien hyväksymistä Manner-Suomessa ajamiseen laajennettaisiin.


PAKOLLISISTA teoriatunnista karsitaan tuntia pois, mikäli ajokortti on kuskille ensimmäinen eikä hän ole ajanut aiemmin muita ajokortteja. Ajotunnit putoavat tunnista tuntiin ja ajo-oppilaan vähimmäisikä laskee ikävuoteen. Erityisesti muutokset koskevat henkilöautokortin hankkimista. Trafi on koonnut nettisivuilleen tiedot muutoksista ja siirtymäajan käytännöistä. Tätä ennen autoilun harrastajat olivat hankkineet ajolupia vapaaehtoisesti.


Ajoitpa sitten omistus- tai työsuhdeautoa, seuraavan menopelisi valinta on tähänastisista ratkaisevin. Sinä olet kuljettajan paikalla. Jos työnantajasi asettaa merkkikohtaisia ehtoja työsuhdeautollesi, valikoimasta löytyy varmasti myös vaihtoehtoisia käyttövoimia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit