torstai 2. helmikuuta 2017

Asunnon vuokraus sukulaiselle verotus

Luotettavat tilitoimistopalvelut Kainuussa. Esimerkki: Arto on hankkinut asunnon lainarahalla. Hän vuokraa asunnon tyttärelleen Sennille. Senni maksaa vuokraa 3euroa kuukaudessa. Arto siis vuokraa asunnon alihintaan.


Vastaavan asunnon luontoisetuarvo on 5euroa kuukaudessa. Arto maksaa asunnosta hoitovastiketta 3euroa kuukaudessa ja lisäksi lainan korkoja 1euroa kuukaudessa. Maatalouden tuloa on siten lähtökohtaisesti mm.


Sijoitusasunnon verotus on siis tärkeää paitsi ymmärtää myös hallita. Perusparannusta ovat huoneiston tai rakennuksen laajentaminen, muutostyöt, uudistustyöt ja muut vastaavat toimenpiteet. On tavallista, että sijoitusasunto on välillä asunnonomistajan lapsen tai muun läheisen käytössä, ja vuokra on silloin hyvinkin pieni.


Vuokratulot ovat pääomatuloa (TVL §). Jos opiskelija asuu ilmaiseksi vanhempiensa ostamassa asunnossa, äiti ja isä eivät voi vähentää asunnon lainan korkoja eikä remonttikuluja verotuksessa. Verottajan mielestä täysi-ikäinen jälkeläinen ei nimittäin ole perheen jäsen. Voit vuokrata asunnon markkinavuokraa alemmasta hinnasta.


Tästä halvasta asumisesta ei seuraa lapselle mitään verotettavaa etua tai lahjaa. Itsellesi ei käytännössä synny verotettavaa vuokraa, jos tulot eivät ylitä vähennyskelpoisten kulujen määrää. Asunnon varusteiden uusiminen, esimerkiksi keittiön tai kylpyhuoneen kaappien uusiminen. Asunnon vuokraus itse.


Perusparannus eroaa vuosikorjauksesta niin, että perusparannuksessa huoneistoa tai rakennusta muutetaan tasokkaammaksi tai laajennetaan. Mikäli asunnon haluaa vuokrata itse, on syytä olla erittäin varovainen. On äärimmäisen tärkeää selvittää vuokralaisehdokkaan taustat ja luottotiedot, koska vuokralaisen jo muutettua asuntoon lainsäädäntömme suojelee vuokralaista, vaikkei hän velvoitteistaan huolehtisikaan. Sukulaisuussuhde asunnon vuokralaisen ja vuokranantajan välillä voi asettaa tiettyjä erityispiirteitä kummankin osapuolen oikeuksiin. Sukulaiselle asunnon vuokraaminen voi vaikuttaa esimerkiksi asuntosijoittajan verotukseen ja asukkaan sosiaalietuuksiin, joten sukulaiselle vuokraamiseen kannattaa etukäteen perehtyä tarkasti, jotta välttyy myöhemmin yllätyksiltä.


Osakeyhtiöni omistaa rivitaloasunnon, joka on vuokrattuna ulkopuoliselle. Voinko vuokrata asunnon lähipiirille esimerkiksi omille lapsilleni tai vanhemmilleni? Asunnon hankinnan yhteydessä tehdyt remonttikulut ei voi vähentää verotuksessa vuokratuloista, mikäli remontti on tehty ennen kuin huoneisto on annettu vuokralle. Näin ollen, remonttikulut lisätään hankintahintaan ja otetaan huomioon luovutusvoittossa tai luovutustappiossa. Oman työn arvoa ei voi vähentää vuokratuloista.


Tämän lisäksi kiinteistön myyvä vanhempi voi joutua maksamaan veroa luovutusvoitosta, vaikka sitä ei todellisuudessa edes syntyisi. Jos kyseessä ei olisi lahjanluonteinen kauppa, verotettava myyntivoitto laskettaisiin vähentämällä asunnon myyntihinnasta asunnon hankkimismeno. Verotuksessa ei voi vähentää kuluja vuokran ylittävältä osalta, jos mökki on vuokrattu alihintaan sukulaiselle. Vähennyskelpoinen ei ole myöskään poisto rakennuksen hankintamenoista, jos vuokraaja ei ole kiinteistön omistaja.


Tämä ennakkoperintöasia itseäni kiinnostaa paljon: Muistelenkin, että tuollaisella klausuulilla voidaan sulkea saanto sellaiseksi, ettei sitä huomioida ennakkoperintönä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit