sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Kahden aineiston essee

Asiantuntemus näkyy siinä, että faktat pitävät paikkansa. Konkreettiset, selkeät esimerkit kirkastavat kirjoittajan ajatuksia. Essee on havainnollinen. Vertaileva essee on eräänlainen kuningaslaji, jossa harjoitellaan aineistoon viittaamista sekä aineiston tulkintaa.


Lopullisen valmiin esseen lukeminen voi olla lukijalle todellinen kokemus, jos pohjatyö on tehty. Ohjeita aineistoesseetä varten: Tee suttupaperille merkintojä aineistosta. Mitä ajatuksia aineisto herätti? Mitkä olennaiset pointit nostat aineistosta. Kysymys: Siinä ohjepaperissa sanottiin, että voidaan olettaa että lukija tuntee aineiston , mutta laitoin esittelin joka tehtävässä sen kuitenkin alussa varmuuden vuoksi tyyliin Markku Torkko pohtii Lapin Kansassa 30.


Sofi Oksasen Tanskan televisiossa antamaa negatiivista kuvaa Suomesta. Täydellinen äidinkielen essee rakentuu hyvistä valinnoista. Jos asia loppuu kahden sivun jälkeen, voi viimeisistä sivuista tulla kohtalokkaan löysiä. Lähdeviitteiden merkitsemiseksi on olemassa useita tapoja. Viitteet voidaan merkitä tekstin sekaan tekstiviitteiksi, sivun alareunaan alaviitteiksi tai luvun tai työn loppuun loppuviitteiksi.


Eri tieteenaloilla on käytössä erilaisia tapoja ja niistä on syytä ottaa selvää. Pääsäännöt ovat kuitenkin kaikille yhteiset: Omat ja lainatut ajatukset on erotettava toisistaan. Vastausten suositeltavat pituudet ilmoitetaan tehtävänannon yhteydessä. Kurssin YO - essee YO - essee kirjoitetaan Pelko -teeman pohjalta.


Vastaustilaa ei kuitenkaan ole rajattu tiettyyn merkkimäärään. Löydät esseen aihiot ja aineistot täältä. Kirjoita essee kahden aineiston pohjalta. Oletus on, että lukija ei tunne pohjatekstiä. Noudata esseessäsi valmista rakennemallia.


Kaupunginosa, jossa asunto sijaitsee (kaup.osa) Tavoitteenamme on ollut rajata kaupunginosat Tampereen rajojen sisäpuolelle. Asunnon sijainti Tampereella (sijainti) Kaupunginosat koodattuna Keskustaan ja Itä-, Länsi- ja Etelä-Tampereeseen. Tehtävänantoa kannattaa noudattaa hyvin sanatarkasti.


Kannattaa myös kiinnittää huomiota käsialaan, mikä koskee erityisesti itseäni. Itselläni ei ollut liiketalouden tenttiä. Aineistot annettiin kokeessa kuten englanninkin. Pohdin myös aivan uudella tavalla kirjoittajan ääntä sekä sen heijastumista tekstiin. Enintään kahden vuoden mittainen vankeusrangaistus voi olla ehdollinen, jollei esimerkiksi tuomitun aikaisempi rikollisuus edellytä ehdotonta rangaistusta.


Lyyrinen essee haastoi minut myös muuttamaan työskentelytapojani. Alle 18-vuotiaalle ei ehdotonta vankeutta tuomita kuin poikkeustapauksissa. Tuomioistuin määrää ehdollisen rangaistuksen pituuden ja koeajan, joka on 1–vuotta. Kahden opistopisteen laajuisen esseen ohjepituus on 5–tekstisivua.


Neljän opintopisteen (syventävissä opinnoissa kuuden opintopisteen) laajuisen esseen ohjepituus on puolestaan 10–sivua. Poikkeuksena hiihtolomaviikko (vko 8). Luentosarjan järjestää Keisariaika-verkosto yhteistyössä Aleksanteri-instituutin kanssa. Kokelaan tehtävänä on analysoida ja jäsennellä niitä retorisia ja argumentaation keinoja, joita tekstin kirjoittaja käyttää lukijan vakuuttamiseksi.


Asioita saa nyt siis pyörittää, pohtia monelta kannalta, liittää toisiinsa sekä kertoa erilaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit