Lahja, ennakkoperintö vai perintö? Lue, mitä tulee huomioida. Yksilöllistä varainhoitoa. Laskurin tulos perustuu merkitsemääsi summaan. Saat perintövero tuspäätöksen.
Käsittelemme perukirjat saapumisjärjestyksessä emmekä voi antaa tarkkaa tietoa yksittäisten päätösten valmistumisesta. I veroluokkaan kuuluvat aviopuoliso, lapsi, aviopuolison lapsi, ottolapsi, vanhemmat, ottovanhemmat, lapsen rintaperilliset, ottolapsen rintaperillinen, avustuksen saava kihlakumppani ja avopuoliso tietyin rajoituksin. Perintövero Suomessa. Kun toinen vanhemmista kuolee, perilliset saattavat joutua maksamaan perintövero a, vaikka eivät saisi tuolloin mitään. Näin voi käydä, jos leski jää asumaan parin yhteiseen asuntoon, eikä muuta jaettavaa tai realisoitavaa ole.
Veroprosentti on sitä suurempi, mitä suurempi perintö on. Sellaisesta omaisuudesta, joka omistus- tai muunlaisella oikeudella tulee perilliselle tai testamentinsaajalle määrättyjen ehtojen täyttyessä tahi muuten myöhemmin kuin perinnönjättäjän kuollessa, on perintövero suoritettava vasta sitten, kun omaisuus on saatu. Omaisuudesta, joka purkavin ehdoin saadaan, on vero kohta suoritettava. Leski ei ole antanut uutta ennakkoperintöä tai muutakaan lahjaa. Kuolinpesän varojen käypä arvo määritellään kuolinhetkellä.
Omaisuus voi pitää sisällään mitä tahansa omaisuutta, kuten vaikkapa esimerkiksi omistusasunto, käteinen raha tilillä tai vaikkapa metsää. Suomen perintövero on euroopan ankarin, se voi olla jopa yli puolet perittävän omaisuuden arvosta. Ruotsi johtavana Eurooppalaisena demokratiana poisti perintöveron, koska se kohteli kansalaisia epätasa-arvoisesti. Meillä tämä vaan jatkuu.
Vähävaraiset ovat juuri se kansanosa, joka suhteessa raskaimmin kärsii perintöverosta. Duunarilla ei aina ole muutamaa kymppitonnia takataskussa. Sen johdosta kannattaa maksaa mieluummin perintöveroa.
Tämän johdosta asunnon arvo kannattaa arvioida perunkirjoituksessa mahdollisimman lähellä käypää arvoa. Metsätilasta on lähtökohtaisesti maksettava perintötilanteissa perintövero a. Metsätilan omistajanvaihdos tapahtuu usein vanhan omistajan kuoleman jälkeen perinnön kautta. Näissä tapauksissa edetään perintövero säädöksien mukaan.
Jos kuolinpesän omaisuutta on tarkoitus myydä, kannattaa huomioida verovelvollisuus eri tilanteissa. Jos omaisuuden arvo on kohonnut kuolinpäivästä myyntipäivään, täytyy maksaa luovutusvoittoveroa, joka määräytyy myyntihinnan ja perintöverotuksessa vahvistetun arvon erotuksesta. Tämä onkin hyvä ottaa huomioon, kun laatii testamenttia ja miettii vain lesken verovapautta.
Puolueilla on perintöverosta hyvin erilaisia näkemyksiä. Avopuolison perintövero. Muun omaisuuden, kuten testamentatun omaisuuden, osalta avopuoliso kuuluu korkeimpaan veroluokkaan, eli veroluokkaan 2. Laissa on määrätty perimysjärjestys.
Tähän voidaan tehdä poikkeuksia henkilön eläessä testamentilla tai ennakkoperinnöillä tai lahjoituksin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.