tiistai 14. helmikuuta 2017

Yhdistyksen perustaminen

Yhdistyksen perustajia pitää olla vähintään kolme. Perustajajäsenten pitää olla vuotta täyttäneitä. Myös yhteisö, kuten rekisteröity yhdistys, yritys ja säätiö voi olla yhdistyksen perustajana. Tee yhdistyksen perustamisesta perustamiskirja, johon liität yhdistykselle laaditut säännöt. Lue ohje yhdistyksen.


Yhdistyslain mukaan yhdistyksen voi perustaa vähintään kolme vuotta täyttänyttä luonnollista henkilöä, oikeuskelpoista yhteisöä tai perustajina voi olla molempia.

Suomessa yhdistyksen perustaminen on mahdollista myös ulkomaalaisilta. Kannattaako yhdistys. Tätä varten täytyy pitää perustamiskokous, jossa mm. Niiden toiminta on hyvin monenlaista.


Jos kiinnostut yhdistystoiminnasta, kannattaa ensin ottaa selvää, millaisia yhdistyksiä jo toimii omalla paikkakunnalla tai omassa kaupunginosassa. YHDISTYKSEN PERUSTAMINEN. Kaikki yhdistykset ovat omanlaisiaan ja toteuttavat marttatoimintaa itselleen sopivalla tavalla. Jos et löydä itsellesi sopivaa yhdistystä tai sinulla on jo valmiiksi sopiva marttailusta kiinnostunut porukka kasassa, voit myös harkita uuden yhdistyksen perustamista.


Muiden yritysten ja yhteisöjen on tehtävä perustamisilmoitus paperilomakkeella.

Valitse vain sähköiset ilmoitukset YTJ-palvelussa. Tämä ohje ei koske yhdistyksiä, jotka tekevät perustamis- ja muutosilmoitukset PRH:n yhdistysrekisterin asiointipalvelussa. Siirry PRH:n yhdistysrekisterin.


Yrityksen perustaminen ei ole vaikeaa, vaikka se joskus siltä saattaisikin kuulostaa. Olitpa suunnittelemassa, perustamassa tai jo perustanut yrityksesi, olet oikeassa paikassa. Löydät tältä sivustolta kaikki tärkeimmät tiedot kerrottuna niin, että mummosikin ymmärtäisi lukemansa. Yritykset ja yhteisöt ilmoittavat perustamisesta Verohallintoon ja Patentti- ja rekisterihallituksen pitämään kaupparekisteriin perustamisilmoituslomakkeella.


Samalla lomakkeella voi ilmoittautua myös Verohallinnon rekistereihin kuten esimerkiksi ennakkoperintärekisteriin ja arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Miten saat rekisteriotteet, säännöt ja muut yhdistyksen tiedot? Löydät yhdistysten, kauppakamarien ja uskonnollisten yhdyskuntien rekisteritiedot yhdistysrekisterin sähköisestä tietopalvelusta. Toiminimen perustaminen – näin se käytännössä tapahtuu!


Käymme nyt läpi vaihe vaiheelta sen, miten toiminimen perustaminen käytännössä tapahtuu. Kotiseutuyhdistyksen perustamisessa pätevät samat säännöt kuin minkä tahansa rekisteröidyn yhdistyksen perustamisessa. Säännöt laitetaan perustamiskirjan liitteeksi. Tämän jälkeen käsiteltävät asiat ovat uuden yhdistyksen ensimmäisen vuosikokouksen asioita ja tämä on syytä todeta.


Sen perustaminen ja toiminta on vapaa-muotoista, eikä hallitus voi toimia yhdistyksen puolesta sen muita jäseniä sitovasti. Rekiste-röimättömän yhdistyksen toiminnasta vastuun kantavat ne henkilöt, jotka ovat järjestäneet ja osallistuneet vastuun aiheuttavaan toimintaan. Seuran (= yhdistyksen ) perustamisen tulee tapahtua yhdistyslain mukaisesti ja Suomen Palloliittoon liittyminen liiton sääntöjen mukaisesti.


Tästä huolimatta seuran perustaminen on melko yksinkertainen asia.

Suosittelemme kuitenkin seuran perustamista suunnitteleville seuraavan muistilistan käyttöä. Toki yhdistyksiä on erilaisia, mutta jos on jonkun aktiivisemman yhdistyksen hallituksessa ollut, osaa varmaan kuvitella millaista on pyörittää minimivaivalla. Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.


Monikulttuurisen ja vaikuttavan kansalaisyhteiskunnan vahvistaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit