keskiviikko 3. toukokuuta 2017

Rikosilmoituksen tekeminen jälkikäteen

Tietyissä rikoksissa rikosilmoituksen tekeminen edellyttää ilmoittajan tunnistamista. Tällaisia rikoksia ovat muun muassa asiakirjojen, ajoneuvojen ja matkapuhelimien anastusrikokset. Tällöin vaihtoehtoina ovat ilmoituksen teko sähköisen rikosilmoituksen kautta tai käynti henkilökohtaisesti poliisiasemalla. Jos uhri on saanut vammoja, hänen on syytä mennä lääkäriin niin pian kuin mahdollista.


Lääkäri tutkii vammat ja antaa niistä lääkärintodistuksen.

Lääkärintodistusta voidaan tarvita oikeudenkäynnissä ja silloin, kun uhri hakee korvauksia rikoksen aiheuttamista vahingoista. Mihin ja miten tehdään rikosilmoitus? Rikosasian saattaminen rikosoikeusprosessiin edellyttää rikosilmoitusta. Myös vahingonkorvauksen saaminen edellyttää, että rikosilmoitus on tehty. Rikosilmoituksen voi tehdä millä tahansa poliisilaitoksella riippumatta siitä, missä rikos on tapahtunut.


Sen voi tehdä henkilökohtaisella käynnillä, puhelimella tai joissain tapauksissa. Kuinka kauan jälkikäteen voi tehdä rikosilmoituksen ?

Vähäisiksi katsottujen rikosten osalta poliisi voi ratkaista asian esim. XML-skeema Ilmoitusvelvolliset Rahanpesun indikaattorit Kansainvälinen yhteisty. Rikos tulee poliisin tietoon yleensä joko siten, että rikoksen uhri, kuka tahansa ulkopuolinen tai viranomainen ilmoittaa siitä poliisille. Suomessa ei ole yleistä velvollisuutta ilmoittaa jo tapahtuneista rikoksista viranomaisille. Poliisi suhtautuu jokaiseen ahdistelutapaukseen vakavasti ja kehottaa tekemään niistä aina rikosilmoituksen.


Valitettavaa on, että tapauksista tulee tietoa usein vasta jälkikäteen , eikä niistä ole kerrottu paikalla partioineille poliiseille tai järjestysmiehille, toteaa Helsingin poliisin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki. Lomakkeen voi tulostaa, täyttää tiedot ja toimittaa täytetyn lomakkeen. Sähköisen rikosilmoituksen tekeminen vaatii tunnistautumisen ennen lomakkeen täyttämistä.


Tunnistautuminen voidaan tehdä joko pankkitunnuksilla. Tarkastusoikeuden käyttöä koskevat. Jos lomake täytetään sähköisesti, ei.


Myös verkkokellarin oikealla omistajalla on luultavasti oikeus vaatia korvausta omaisuutensa luvattomasta käyttämisestä. Pankki tekee rikosilmoituksen puolestasi, kun reklamoitava korttitapahtuma koskee maksuvälinepetosta ( tuntematon internet-osto tai kopioitu kortti). Mikäli sinulla on tulkinnan kannalta oleellista tietoa tapahtumasta, voit tehdä rikosilmoituksen myös itse ja liittää sen reklamaatioon.


Puhelimitse asioita hoidettaessa, siellä helposti unohtuu laittaa mahdolliset peruutukset ym.

Asia luvataan hoitaa, mutta mitään ei kuitenkaan kirjata ylös. Kuluttajavirastoon heti vaan yhteyttä ja lisäksi rikosilmoituksen tekeminen on oikea tie. Opiskelijan ohjeet. Miten ilmoittaudun yliopistoon? Minkälaista ohjausta saan opintoihini Jyväskylän yliopistossa?


Vastauksen näihin ja muihin kysymyksiin löydät opiskelijoiden ohjeista. Muista, että sinulla on oikeus tehdä rikosilmoitus. Jos rikosilmoituksen tekeminen tuntuu vielä vaikealta, kerää silti kokemastasi väkivallasta todisteet varmuuden vuoksi: käy kertomassa fyysisistä tai henkisistä vammoista lääkärille, pidä päiväkirjaa, säilytä uhkaavat viestit. Hänen mielestään rikosilmoituksen tekeminen kaksi viikkoa jälkikäteen olisi aivan turhaa.


Kaverit eivät puhuneet suomea, vaan ne muutamat sanat mitä kuulin olivat epämääräistä mongerrusta. Miehet saattoivat olla Kaivannon väkeä, mutta yhtä lailla muitakin, sillä samoja kansallisuuksia on tullut aiemminkin Suomeen. ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ. Vaikka rikoslakia on sen voimassaoloaikana useasti muutettu, se ei enää vastaa nykyaikaiselle rikoslaille asetettavia vaatimuksia. Salassa pidettävät tiedot voidaan lisäksi antaa syyttäjä- ja poliisiviranomaiselle rikoksen selvittämistä varten.


Oikeus tietojen luovuttamiseen näille viranomaisille olisi välttämätön esimerkiksi sen mahdollistamiseksi, että holhousviranomainen voisi tehdä rikosilmoituksen epäillessään valtuutetun kavaltaneen valtuuttajan varoja. Asianomistajan reagointi 19.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit