torstai 5. heinäkuuta 2018

Uudissukunimi

Haetut uudissukunimet. Digi- ja väestötietoviraston on tiedotettava haetuista uudissukunimi stä ennen nimen hyväksymistä. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon, että luetteloihin on koottu nimiehdotuksia, jotka ovat kielellisesti sukunimeksi sopivia.


Koska uudissukunimi ei saa olla samastettavissa toiminimeen, tavaramerkkiin tai vastaavaan, on mahdollista, että jokin luetteloista saatu nimi hylätään hakuvaiheessa tällä perusteella. Nimen hyväksymiselle on erityinen syy lisäksi, jos hakija saa suojatun tunnuksen haltijalta suostumuksen nimenmuutokselle. Etu- ja sukunimilaissa termi uudissukunimi tarkoittaa sellaista uutta sukunimeä, joka ei ole Suomen väestötietojärjestelmän mukaan aktiivikäytössä kenelläkään elossa olevalla. Nimi ei saa olla vakiintunut tietylle yleisesti tunnetulle ja historiallisesti merkittävälle kotimaiselle tai ulkomaiselle suvulle. Lisää sääntöjä (siirryt toiseen palveluun) löytää laista.


Uudissukunimi ei saa sekoittua myöskään säätiön, yhdistyksen tai tavaramerkin nimeen. Listoissa on mukana myös nimiä, jotka ovat poistuneet käytöstä. Kotus huomauttaa, että koska uudissukunimi ei saa olla samastettavissa toiminimeen, tavaramerkkiin tai vastaavaan, on mahdollista, että jokin luetteloista valittu nimi hylätään hakuvaiheessa, vaikka nimi soveltuisikin kielellisesti sukunimeksi.


Kotimaisten kielten keskus Kotus on koonnut sukunimensä muuttamista harkitseville kattavan listan vaihtoehtoja. Suomalaisilla on nyt enemmän valinnanvaraa nimen valinnassa. Vu oden alusta astui voimaan uusi etu- ja sukunimilaki. Sukunimilaissa termi uudissukunimi tarkoittaa sellaista uutta sukunimeä, joka ei ole Suomen väestötietojärjestelmän mukaan aktiivikäytössä kenelläkään elossa olevalla henkilöllä. Kaikki uudissukunimet lähetetään oikeusministeriön alaisen nimilautakunnan.


Yhteiseksi sukunimeksi voidaan ottaa myös nimi, joka ei ole käytössä ( uudissukunimi ). Sen edellytyksistä säädetään tarkemmin etu- ja sukunimilain 17:. Sukunimivelvoite sekä sukunimen muuttaminen ja yhdistäminen Jokaisella tulee olla sukunimi. Myös yksineläjälle mahdollistetaan nimiyhdistelmä, jossa esimerkiksi vanha suvussa ollut nimi otetaan toiseksi sukunimeksi tai oman sukunimen rinnalle keksitään sopiva uudissukunimi. Vaihtoehtoja on valtavasti, toteaa emeritusprofessori, nimilautakunnan puheenjohtaja Urpo Kangas.


Hänen mukaansa sekaannuksen vaaraa ei kuitenkaan ole. Lain mukaan jokaisella tulee olla sukunimi ja henkilö, jolla ei ole sukunimeä, on velvollinen sen ottamaan Sukunimi voidaan muuttaa sukunimeksi, joka ei ole käytössä ( uudissukunimi ), tai toiseksi käytössä olevaksi sukunimeksi tai yhdistää toiseen sukunimeen. Nimen haltijoiden suostumus voi olla yhtenä perusteena, jotta nimi voitaisiin ottaa suvussa käyttöön esimerkiksi sisarusten kesken. Vastaavasti hakijan hakema uudissukunimi saattaa olla käytössä elinkeinotoiminnassa suojatulla tunnuksella. Tällöin nimen hakija on saattanut hakea yritykseltä suostumusta nimenmuutokselleen.


Löydät täältä sanoja ja kuvia, joiden toivon inspiraation lisäksi välittävän luonnon sielukkaampaa puolta – luontomystiikan ainutlaatuista kosketusta. Sukulaisuus on hyväksytty peruste eli jos tämä kysymyksessä mainittu henkilö on kysyjän puolison sukulainen, nimenmuutos on ollut laillinen eikä sitä varten ole tarvinnut kysyä erikseen lupaa. Kielitoimiston ohjepankki.


Jos kysyjän puoliso haluaa ehdottomasti eri nimen, hänen täytyy hankkia ns. Uuudissukunimien listalla näyttäisi olevan Aurinkomyrsky - uudissukunimi (sivun lopussa, Muita uudissukunimiä -kohta). Tarina ei kerro kenelle nimet on varattu Ainakin väestörekisterikeskuksen nimihaku netissä tunnistaa kyseisen nimen.


Yhdistäminen yksinkertaistaisi hinnoittelua ja mahdollistaa myös näiden hakemusten osalta itsepalveluportaalin käytön ja maksujen koneellisen perimisen. Itse ainakin suunnittelen muokkaavani etunimeä hieman ja aloittamalla uuden suvun (aka uudissukunimi ), koska haluan selkeämmän ja erottuvamman identiteetin karjalaisena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit