tiistai 7. elokuuta 2018

Petollinen viettely

Petollinen viettely muistuttaa petosta. Petoksen tunnusmerkistö täyttyy kuitenkin vain, jos siihen syyllistynyt on ryhtynyt toimintaan hankkiakseen itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä ja aiheuttanut toiselle vahinkoa. Tällöin sopimus ei sido vieteltyä. Tietoisuus tässä yhteydessä käsittää kuitenkin myös tilanteet, joissa virheellisyydestä hyötyvän osapuolen olisi pitänyt tietää tiedon virheellisyydestä.


Tämän Pro gradu -tutkielman aiheena on petollinen viettely oikeustoimen pätemättömyysperusteena. Tutkielman tavoitteena on OikTL §:n mukaisen pätemättömyysperusteen sisällön, soveltamisen ja merkityksen tutkiminen. Toinen oikeustoimilaista ilmenevä pätemättömyysperuste on niin kutsuttu petollinen viettely. Synonyymi petollinen viettely sanalle. Mikä on petollinen viettely.


Mitä tarkoittaa petollinen viettely. Ilmainen sivistyssanakirja. Edilexin hakutoiminnot ohjaavat löytämään helposti relevantit sisällöt.


Kaikkiin aineistoihin kohdistuvissa hakutuloslistauksissa näet vasemman reunan rajaa hakua -navigaatiossa koko ajan, mitä hakuun löytyvää sisältöä palvelussa on. Oikeustoimilaissa on mainittu sopimuksen pätemättömyysperusteena niin sanottu petollinen viettely , jolla tarkoitetaan sitä, että henkilölle annetaan ennen sopimuksen tekoa väärää tietoa tai hänelle jätetään kertomatta jotain sellaista, jolla olisi ollut vaikutusta sopimukseen sitoutumisen kannalta. Jos tarjous on tehty kirjeessä, sähkösanomassa tai muuten siten, ettei vastausta ole voitu heti saada, eikä määräaikaa ole pantu vastauksen antamista varten, tulee hyväksyvän vastauksen saapua tarjouksen tekijälle siinä ajassa, jonka hän tarjouksen tehdessään kohtuudella on voinut laskea vastauksen antamiseen menevän. Kun ostajat ostaessaan määräalan sillä olevine vastavalmistuneine asuinrakennuksineen eivät olleet voineet rakennuksen ulkopuolisen tarkastuksen perusteella todeta sitä rakennetun yleisesti käytetyn ja hyväksytyn rakennustavan vastaisesti, mistä rakennustavasta johtuen rakennukseen oli kohta kaupanteon jälkeen ilmaantunut olennaisia vikoja ja rakennus oli.


Etusivu › Foorumit › Osoitteenluovutus- ja markkinointikielto › Parkkisakko › kannetta sisään – petollinen viettely 3. Vastaus heses Kanne käräjäoikeuteen. Selostaa ja todistaa tapahtumainkulun esim. Lainmukaiset perusteet perintälain vastainen menettely ja oikeustoimilain petollinen viettely etc. Testaattoriin kohdistettu pakko, painostus tai petollinen viettely 5) Testaattoria kohdannut olennainen erehtyminen (motiivierehdys) Lue lisää. Testamentti on siis voimassa kokonaisuudessaa ja sellaisenaan tai ei ollenkaan.


Tuo lienee lähtökohta. Heikkoja väitteitä ovat muun muassa lievä pakko (maineeseen tai kunniaan kohdistuva uhkaus), kiristys ja petollinen viettely. Myös testamentin tekijään kohdistunut pakottaminen, petollinen viettely tai hänen ymmärtämättömyyttään, tahdonheikkouttaan tai riippuvaista asemaansa hyväksikäyttävä taivuttelu ovat moitteenvaraisia pätemättömyysperusteita, samoin testamentin tekijän alaikäisyys, sieluntoiminnan häiriö tai erehtyminen päätöksenteon. Esimerkki: Iäkkään vanhuksen tekemä testamentti arvoasunnon käyttöoikeudesta julistettiin pätemättömäksi. Perusteena tähän oli se, että sen tekijällä oli diagnosoitu muistisairaus sen jälkeen, kun viimeisin testamentti oli laadittu.


Jos asiaan liittyy muutakin erityisesti tietenkin sopimuksia, kyseeseen voi tulla petollinen viettely. Toisen sopijapuolen taivuttaminen oikeustoimen tekemiseen riittää. Väärinkäyttöä ovat pakottaminen, petollinen viettely ja kiskominen. Myös kunian vastaiseen ja arvottomaan menettelyyn liittyy väärinkäytöksiä.


Loukattu osapuoli voi väärinkäytöksen perusteella vedota sopimuksen pätemöttämyyteen. Sopimus, joka on saatu syntymään antamalla vääriä tietoja tai jättämällä olennaisia tietoja kertomatta, on pätemätön. Oikeustoimilain mukaisia väärinkäytösperusteita ovat pakko, petollinen viettely , kiskomi-nen sekä kunnianvastainen ja arvoton menettely.


Opinnäytetyössä pyrittiin selvittämään miten näitä lainkohtia lähestytään teoreettisesti sekä sitä, miten lainkohdat näyttäytyvät varsinaisessa oikeuskäytännössä. Esimerkiksi petollinen viettely ja muut oikeustoimilain heikot pätemättömyysperusteet johtavat yleensä sopimuksen pätemättömyyteen. Pätemättömyyteen täytyy vedota ja se korjautuu, jos asiaan ei reagoida. Myös näissä tilanteissa on kyse sopimusvapauden vastaisesta toiminnasta. Jos valeasiakirjalla on siirretty esimerkiksi omistusoikeus, on siirronsaajalla oikeus saattaa tämä oikeus voimaan, jos hän oikeuden saadessaan uskoi valeasiakirjan olleen oikea eikä hänellä ollut aihetta epäillä sen oikeellisuutta.


Valeasiakirja voi kuitenkin tietyssä tapauksessa saada sitovuuden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit