maanantai 3. helmikuuta 2020

Taloyhtiön tilinpäätös myöhässä

Koulutuksessa käydään kattavasti läpi tilinpäätöksen laatimiseen liittyviä peruskysymyksiä. Seuraava koulutuspäivä: 12. Luotettavat tilitoimistopalvelut Kainuussa.


Tilinpäätöksen laatiminen on taloyhtiöille lakisääteinen velvoite. Sellainen olennainen tieto, joka ei käy ilmi tuloslaskelmasta ja taseesta, on annettava liitetiedoissa. Asunto-osakeyhtiölain luvun § puolestaan ohjaa isännöitsijän vastaamaan siitä, että yhtiön kirjanpito ja tilinpäätös täyttävät muun muassa asunto-osakeyhtiölain ja kirjanpitolain vaatimukset. Velvollisuus ilmoittaa tilinpäätös julkistettavaksi kaupparekisterissä vaihtelee yritysmuodoittain. Osakeyhtiön ja osuuskunnan kohdalla tilinpäätöksen ilmoittamisen laiminlyönti voi johtaa yrityksen poistamiseen kaupparekisteristä.


Poistomenettelyyn voi joutua sekä toimimaton että toimiva osakeyhtiö tai osuuskunta. Asunto- ja keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön kannattaa antaa veroilmoitus myös silloin, kun tilikausi on tappiollinen. Tähän on kolme syytä: Yhtiön tappiot saadaan näin Verohallinnon järjestelmiin ja ne tulevat automaattisesti huomioitua, jos yhtiölle jonain vuonna tulee verotettavaa tuloa. Perustan muodostaa asunto-osakeyhtiölaki, mutta sen lisäksi taloyhtiöiden toiminnassa tulee huomioida suuri joukko muita lakeja. Tässä osiossa opastetaan asukkaita ja taloyhtiöiden hallituksen jäseniä kääntymään ongelmatilanteissa oikeiden tahojen puoleen.


Yhtiökokous on osakeyhtiön tärkein päätöksentekomenettely, jossa voidaankin tehdä päätös kaikista sellaisista asioista, joihin hallituksella ei joko osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen mukaan riitä valtuudet. Milloin verotus päättyy? Veroilmoituksen tietojen perusteella Verohallinto laskee verovuoden lopullisen tuloveron.


Osakeyhtiölle ja osuuskunnalle muodostetaan verotuspäätös sen jälkeen, kun Verohallinto on käsitellyt veroilmoituksella annetut tiedot ja verotus on toimitettu. Rekisteröitävät päätökset koskevat useimmiten yhtiöjärjestyksen ja osakepääoman muutoksia. Yhtiö voi noudattaa uutta yhtiöjärjestystä rekisteröintipäivästä alkaen. Jos määräajassa tehtävä ilmoitus tai hakemus tehdään myöhässä , niin yhtiössä tehty päätös voi raueta. Asunto-osakeyhtiö on osakeyhtiö, jonka yhtiöjärjestyksessä määrätty tarkoitus on omistaa ja hallita vähintään yhtä sellaista rakennusta tai sen osaa, jossa olevan huoneiston tai huoneistojen yhteenlasketusta lattiapinta-alasta yli puolet on yhtiöjärjestyksessä määrätty osakkeenomistajien hallinnassa oleviksi asuinhuoneistoiksi.


Siellä kullakin osakkaalla on oikeus vaikuttaa asioihin, eli juuri siellä hän käyttää päätösvaltaansa, tähdentää lakimies Annika Kemppinen Kiinteistöliitto Uusimaasta. Jos taloyhtiön nimestä puuttuu osa, esimerkiksi As. Taloyhtiön tilinpäätös ja talousarvio. Oy Helsingin Mallitalosta, puuttuu paikkakuntamaininta, asialla ei ole yleensä merkitystä kokouksen pitämisen kannalta. Näissä tilanteissa on kuitenkin tarpeen pohtia, voiko osakas luulla kutsussa olevan virheen perusteella, että kyseessä on toisen taloyhtiön kokous.


Kauppalehden listan tavoitteena on löytää suomalaiset pörssiyhtiöt, joilla on paljon arvonnousuun ja osinkoon myönteisesti vaikuttavia ominaisuuksia. Selaimesi evästeet on estetty. Sinun on sallittava evästeet, jos haluat käyttää tätä sivustoa. Ennen maksun maksamista lasku tai muu sen perusteena oleva asiakirja. Kirjanpidon ja tilinpäätöksen yleistä asianmukaisuutta.


Osuuskunnan velvollisuudesta valita tilintarkastaja ja toimittaa tilintarkastus. Hallitus allekirjoittaa taseen ennen. Mikäli kokouksessa äänestetään yhden tai useamman kerran, ennen äänestyksen aloittamista ääniluettelo tulee erikseen tarkistaa, jos äänioikeutettujen osalta tapahtuu muutoksia kesken kokouksen. Esimerkiksi joku osakkeenomistajista saapuu myöhässä kokoukseen tai poistuu kesken kokouksen. Yrityspörssi on Suomen laajin kauppapaikka yrityksen ostajalle ja myyjälle.


Tee yrityskaupat helpommin verkkopalvelumme kautta. Satoja myytäviä yrityksiä, löydä oma unelmasi. Nordea on Pohjoismaiden suurin pankki.


Tarjoamme kattavat pankkipalvelut ja palvelemme digitaalisesti missä ja milloin tahansa. Tervetuloa asiakkaaksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit