maanantai 3. helmikuuta 2020

Suomalainen ajokortti norjassa

Myös Sinä voit voittaa matkan minne haluat. Suomalainen ajokortti on esitettävä paikalliselle viranomaiselle toimenpiteitä varten, mikäli kansainvälistä ajokorttia ei ole. Voit valita kumman kortin haluat.


Yleistä tietoa Norja liikennesäännöistä löydät Norjan tielaitoksen sivuilta. Pääsääntöisesti Norjassa käytettävä auto on rekisteröitävä paikalliseen moottoriajoneuvorekisteriin ja maksettava siitä veroa. Norjaan väliaikaisesti tuotavien, ulkomailla rekisteröityjen ajoneuvojen kohdalla on tehty joitakin poikkeuksia tuonnin ja.

Suomesta lähtevä autolomalainen pääsee paikalle kätevästi omalla autolla joko Lapin kautta tai Ruotsin läpi matkustaen, mutta perilläoloajan maksimointia ajatellen helpompi vaihtoehto on auton vuokraaminen Norjasta. Varauksen voi tehdä jo etukäteen kotimaasta käsin. Autoilijan vakuutukset Norjassa. Norjassa autoillessa riittää sama (pakollinen) liikennevakuutus kuin Suomessa. Norjaan ei tarvita vakuutusyhtiöstä saatavaa ”green cardia” (kuten muihin EU:n ulkopuolisiin maihin).


Uuteen ajokorttiin tuli tietoja, joita vanhan mallisissa ajokorteissa ei ollut. Jos sinulla on EU- ajokortti , joka on myönnetty nykyisessä asuinmaassasi EU:n ulkopuolella myönnettyä ajokorttia vastaan, ja muutat vaihdetun ajokorttisi kanssa toiseen EU-maahan, ajokorttiasi ei välttämättä tunnusteta siellä. Kukin EU-maa saa itsenäisesti päättää, tunnustaako se tällaisen ajokortin.

Ajokortti ei ole henkilökortti. Lisätietoja matkustusasiakirjaksi soveltuvasta henkilökortista saat poliisin internetsivuilta. Passivapaus Pohjoismaissa. Tätä ennen autoilun harrastajat olivat hankkineet ajolupia vapaaehtoisesti.


Auton vuokraaminen Norjassa on helppoa, eikä maassa ajamiseen tarvita muuta kuin suomalainen ajokortti. Auton vuokraamisen etuihin kuuluu helppouden lisäksi myös se, että auton vuokraaminen paikan päällä jättää enemmän aikaa nähdä maata, sillä siirtymisen voi tehdä vaikkapa lentäen tai laivalla Ruotsiin ja vuokrata sieltä auto. Lainsäädäntö Valtion valtaa voidaan käyttää ainoastaan Norjassa voimassa olevien lakien mukaisesti, jotka on hyväksytty Stortingetissa. Jokaisen Norjassa asuvan ihmisen on noudatettava näitä lakeja. Kiinnostus älypuhelimessa toimivaa digitaalista mobiiliajokorttia kohtaan on ollut Norjassa valtaisa.


Siitä kului vain runsaat kolme viikkoa, kun jo miljoona norjalaista oli ladannut digitaalisen ajokortin kännykkäänsä. Suomessa ajokortti todennäköisesti lähtee, kun ylinopeussakkoja kertyy kolme vuodessa tai neljä kahdessa vuodessa. Tuoreilla kuljettajilla rajat ovat tiukemmat. Kaksi sakkoa vuodessa tai kolme kahdessa vuodessa johtavat kortin menetykseen. Ulkomailla ajettuja ylinopeussakkoja ei kuitenkaan näihin tilastoihin lasketa.


Väliaikainen ajokortti voidaan luovuttaa myös, jos uutta ajokorttilupaa ei vaadita tai jos haetaan ajokortin kaksoiskappaletta. Uutta ei kannata tilata kun tiedot ei ole muuttuneet. Pahvisen vaihtaa muoviseen niin nykyään ei anneta kuin vuodeksi ja sitten joutuu taas uusimaan.

Jos sinulle ei ole voimassaolevaa passia tai henkilökorttia, vähän aikaa sitten vanhaksi mennyt suomalainen passi tai henkilökortti kelpaavat myös, ellei sinulle toisin ilmoiteta. Auton ohjaajaksi haluavan piti hankkia ajolupa katsastusmieheltä. Sama koskee muissa EU- ja ETA-maissa myönnettyjä ajokortteja. Terveydenhuoltojärjestelmä Norjassa perusterveydenhuollon järjestäminen on kuntien vastuulla.


Kunnille maksettavat varat eivät yleisesti ole korvamerkittyjä, joten kunnat saavat itse asettaa terveydenhuollon budjettinsa. Norjan terveysministeriöllä on epäsuora rooli lainsäädännöllisesti ja rahoittajana. Julkinen terveydenhuolto kattaa ennakoidun sekä ennakoimattoman.


Eli jos on suomalainen ajokortti , jossa on vain merkintä B, sillä ei saa ajaa moottoripyörää eikä kuorma-autoa - ei Suomessa eikä ulkomailla B-kortti = henkilöautokortti. Koska voin aloittaa autokoulun ja mitä se maksaa? Kortilla saa ajaa max.


Ruotsin ulkoministeri Ann Linde ja Norjan ulkoministeri Ine Eriksen Søreide vierailevat Suomessa 5. Ministerit osallistuvat ulko-ja turvallisuuspoliittiseen seminaariin Hanalysiin 6. Kirjoitan käsikirjoitusta Hietaniemen hautausmaan naisista. Kahlaan aineiston kanssa ihan suossa, koska sitä riittää ja toisaalta aineistoa ei löydy mistään. Yle Areena - Suomen suurin netti-tv ja radio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit