keskiviikko 4. joulukuuta 2019

Yrityksen omistajanvaihdos

Omistajanvaihdos antaa mahdollisuuden säilyttää yrityksen saavutukset. Yrityksen myyminen on yrittäjälle hänen elämänsä suurin kauppa. Cursorin omistajanvaihdospalvelu auttaa sekä myyjää että ostajaa omistajanvaihdoksessa – saatamme ostajat ja myyjät yhteen.


Suunnittelu on syytä aloittaa 3-vuotta aikaisemmin, jotta omistajanvaihdos pystytään tekemään hallitusti ja myös verotuksellisesti järkevällä tavalla. Aina se ei suju odotetusti ja ongelmitta. Tässä neljä faktaa, joilla varmistat omistajanvaihdoksen onnistumisen.

Valmistaudu ajoissa ja minimoi riskit. Yleisemmin yrityksen myyntiprosessi kestää noin kuukautta, mutta hyvin usein se venyy yli vuoden mittaiseksi. Valitettavasti kaikkein yleisintä on, että yrityskauppa ei onnistu lainkaan tai yritys vain lopetetaan eikä sitä edes yritetä myydä. Uusyrityskeskuksen asiantuntijaverkosto on apunasi. Jos aiot ryhtyä yrittäjäksi ostamalla valmiin yrityksen tai liiketoiminnan, tai osan siitä, hyödynnä asiantuntijoiden apu kaupan kohteen taloudellisen tilan ja kauppaan sisaltyvien riskien arvioinnissa.


Jos tappiota tuottaneen yrityksen osakkeista tai osuuksista vähintään prosenttia omistavassa yhteisössä tai yhtymässä on tapahtunut vastaava omistajanvaihdos , viimeksi mainitun yhteisön tai yhtymän omistamien osakkeiden tai osuuksien katsotaan vaihtaneen omistajaa. Mietitkö yrityksesi myyntiä? Harkitsetko yrityksen ostoa?

Kirjaudu Oma asiointi-palveluun ja tee omistajanvaihdos varmenteella. Jos myyjä on tehnyt sinulle luovutusilmoituksen henkilö- tai Y-tunnuksella, et tarvitse omistajanvaihdoksen tekemiseen varmennetta. Jos sait myyjältä varmenteen sijaan ilmoitusosan, on omistajanvaihdos tehtävä rekisteröintitoimipisteessä. Mikä on yrityksesi arvo?


Mitä sinun ostajana tulisi huomioida yrityskaupassa ja mistä saat tarvittavan rahoituksen? Olemme koostaneet aiheeseen liittyvää tietoa yhteen paikkaan. Sen valmistelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jotta vaihdos voidaan toteuttaa hallitusti. Muutaman vuoden puskuri auttaa varautumaan kaupanteon eri osa-alueisiin, kuten yrityksen arvon määrittämiseen, verotukseen ja eläkeasioihin.


Jos olet myymässä yritystäsi, laita se myyntikuntoon, määrittele hinta ja etsi ostaja. Jos haluat ostaa yrityksen tai sen osakkuuden, selvitä yrityksen kunto, tulevaisuuden näkymät ja riskit. Jos aiot tehdä sukupolvenvaihdoksen, perehdytä jatkaja työhön vähitellen. Vai etsitkö yritystoiminnallesi jatkajaa? Kauttamme saat ohjeet omistajanvaihdoksen menestykselliseen suorittamiseen.


Satakunnan Yrittäjät järjestää Satakunnassa sukupolven- ja omistajanvaihdospalvelut yhteistyössä alueensa kuntien ja kehittämisyhtiöiden kanssa. Sukupolven- ja omistajanvaihdosneuvonnassa opastetaan muun muassa yrityksen myynnin ja ostamisen suunnittelussa, sukupolvenvaihdokseen valmistautumisessa ja yritystoiminnan alasajamisessa. Palvelu on maksuton ja tarkoitettu yrittäjille.


Osuva-omistajanvaihdospalvelu auttaa sekä myyjää että ostajaa omistajanvaihdoksessa – saatamme ostajat ja myyjät yhteen. Siihen on myös varattava riittävästi aikaa.

Tuontihevosten ja muualle ensirekisteröityjen hevosten omistajanvaihdokset tehdään Suomeen rekisteröinnin yhteydessä. Verokohtelun lähtökohtia avataan tässä yleisellä tasolla. Maksa omistajanvaihdos ja muista painaa palaa myyjän palveluun -painiketta, jolloin saat vahvistuksen ja voit tulostaa kuitin.


Saat rekisteröintitodistuksen postitse noin kahden viikon kuluessa. Kun teet yrityksen ilmoituksen YTJ-palvelussa, voit valita, että jatkossa yrityksesi tekee ilmoitukset vain sähköisesti. Kun valitset vain sähköiset ilmoitukset, kaupparekisteri ja Verohallinto eivät ota vastaan yritykseltäsi paperilomakkeita (Y-lomake). Oman yrityksen arvonmäärityksessä ongelmana on usein se, että moni laittaa painoa tunnearvolle.


Ostajat ovat kuitenkin kiinnostuneita vain faktoista. Mekaaninen laskuri antaa osviittaa. Yleensä yrityksen arvonmäärityksessä lähdetään liikkeelle tuottoarvosta eli siitä, paljonko yritys tuottaa kassavirtaa nyt ja tulevina vuosina. Hoida päivittäiset pankkiasiat kätevästi missä ja milloin vain.


Siellä voit hoitaa useimmat päivittäiset pankkiasiasi helposti ja nopeasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit