maanantai 5. syyskuuta 2016

Referaatti lukio

Aikamuotona on preesens. Mahdolliset suorat lainaukset alkuperäistekstistä ovat harkittuja ja liittyvät luontevasti osaksi referaattia. Siinä selostetaan pohjatekstin pääsisältö sellaiselle lukijalle, joka ei sitä ennestään tunne. Referaatin tekee yleensä joku muu kuin pohjatekstin kirjoittaja, tiivistelmän taas tekee yleensä kirjoittaja itse. Referoija selostaa jonkun toisen esitystä – joskus myös omaansa.


Oppiaineena äidinkieli ja kirjallisuus on lukio -opetuksen keskeinen taito-, tieto-, kulttuuri- ja taideaine. Referaatteja ovat esimerkiksi radion ja television uutiset. Se tarjoaa aineksia kielellisen ja kulttuurisen yleissivistyksen sekä oman identiteetin rakentamiseen. Opetus kehittää ajattelemisen taitoja ja vahvistaa sekä arjessa että opiskelussa tarvittavia oppimaan oppimisen taitoja.


Ennen opintojen jatkamista opiskelijan on otettava yhteyttä opinto-ohjaajaan. Vaihto-oppilaan tulee ottaa yhteyttä opinto-ohjaajaan vaihto-oppilasjakson puolivälissä, mieluiten sähköpostitse. Olennainen ero liittyy siihen, että tiivistelmä tehdään yleensä omasta tekstistä, referaatti jonkun toisen kirjoittamasta tekstistä. Tiivistelmästä puuttuu myös referaatille ominainen selostava ote. Tyypillisiä tiivistelmiä ovat opinnäytetyön alkuun laadittavat määrämittaiset lyhennelmät.


Lukio -opinnot suoritetaan yleensä kolmessa tai neljässä vuodessa. Omaan tahtiin kulkeminen kannatti, vaikka välillä usko ja motivaatio olivat koetuksella. Yle Areena - Suomen suurin netti-tv ja radio.


Alla on osa tekstistä, josta pitäisi tehdä merkityssuhdekaavio ja sen lisäksi referaatti. Alen Nsambu otti kuitenkin aikansa ja valmistui lukiosta viidessä vuodessa. Referaatin osaan kyllä tehdä, mutta tuollaista merkityssuhdekaaviota en ole koskaan tehnyt ja kirjassakin on esimerkkinä vain hyvin lyhyt teksti, josta on tehty merkityssuhdekaavio, mutta ei ole mallia tällaisesta pidemmästä tekstistä. Aina ei esseen kirjoittajalle anneta valmista otsikkoa, joka ohjaisi kirjoitelman kulkua. Jos kehotus Lukekaa nämä teokset ja kirjoittakaa niiden pohjalta essee tuntuu vaikealta toteuttaa, kannattaa aloittaa tekemällä luettavasta materiaalista referaatti (ks. ohjeita).


TEHTÄVÄ: Tämä mielipide on tyyliltään asiatyylinen, mutta siinä on myös kaunokirjallisia piirteitä. Miten kuvaisit tekstin kaunokirjallista kieltä? Lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opintomateriaalia.


Esseellä tarkoitetaan muutaman sivun pituista kirjoitusta kurssiin liittyvästä aiheesta, josta sovitaan kurssin pitäjän kanssa. John Rawls – oikeudenmukaisuusteoria: ihmisille tulee antaa suurin mahdollinen vapaus, joka on liitettävissä muiden vastaavaan vapauteen. LAUTTAKYLÄN LUKIO YLIOPPILASTUTKINTO ABITURIENTIN LUKUVUOSI YLIOPPILASTUTKINTO PELKISTETYSTI KOKEET Äidinkielen koe on kaikille pakollinen. Se, että selostelet omin sanoin tekstin sisältöä uudestaan eli kertoilet, mitä kirjoittaja sanoo tai mitä videolla tapahtuu, ei tuo yhtään pistettä. Kytke kaikki tehtävänantoon selkein sanoin.


Varmuuden vuoksi: Älä aloita kappaletta referoinnilla (esim. Tervo sanoo rasistien tahraavan lippua ja….). Opinto-ohjaus Opinto-ohjaaja tukee lukiolaisia heidän lukio - ja jatko-opintojensa suunnittelussa läpi lukuvuoden.


Lukion opinto-ohjaajalta voit varata tapaamisajan sähköpostitse tai Wilman kautta. Tämän lisäksi lukiolaisella on velvollisuus suorittaa kaksi opinto-ohjauksen pakollista kurssia (OPja OP2) lukio -opintojensa aikana. Ammattikorkeakouluopintoihin sisältyy monenlaisia kirjallisia tehtäviä, joissa vaaditaan oikeinkirjoituksen, asiatyylin ja tekstilajin muotoseikojen hallintaa.


Opinnoissa vastaan tulevia tekstilajeja ovat mm. Ruotsin kielioppivideot Ruotsin kielioppia n. Suomi toisena kielenä Suomi toisena kielenä opiskelevat ne, joiden äidinkieli on muu kuin suomi, ruotsi tai saame. Ylioppilaskirjoituksissa nämä opiskelijat voivat suorittaa suomi toisena kielenä –ylioppilaskokeen. Valmentavat kurssit alkavat.


Sibelius- lukio on musiikissa ja tanssitaiteessa erityistehtävän saanut lukio , joka tarjoaa monipuolisen opiskelun lisäksi mahdollisuuden esiintyä erilaisissa. Liite Saaren synty). Malli Vieraskielinen tiivistelmä Halutessasi voit tehdä työstäsi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit