tiistai 3. huhtikuuta 2018

Kommandiittiyhtiö palkka

Kommandiittiyhtiö käsittää kahdenlaisia yhtiömiehiä, vastuunalaisia ja äänettömiä. Päätösvaltaa äänettömällä yhtiömiehellä ei ole, ellei siitä erikseen sovita yhtiösopimuksessa esimerkiksi silloin, kun hän työskentelee yrityksessä. Yksityisotoilla tarkoitetaan rahan nostamista yrityksen tililtä omaan käyttöön, jolloin firma kassa pienenee, mutta yrityksen tulos ei laske yhtään noston takia. Palkkaa voidaan maksaa, jos yhtiömies työskentelee yhtiössä.


A Ky jaksottaa auton hankintamenon sen käyttövuosille vuosittain kuluksi kirjattavin poistoin. Sopimus on lähes samanlainen kuin avoimessa yhtiössä. Lisämääräykset koskevat äänettömän yhtiömiehen panosta ja tälle maksettavaa voitto-osuutta.


Jos kommandiittiyhtiö maksaa yhtiömiehelle palkkaa, saadaan tämä palkka vähentää yhtiön verotuksessa. Tuloverolain mukaan palkan vähennyskelpoisuus edellyttää kuitenkin, että osakas on työskennellyt yhtiössä, ja että palkka on kohtuullisella tasolla. Avoin yhtiö tai kommandiittiyhtiö ei ole erillinen verovelvollinen. Yhtymän tuloverotuksen toimittaminen jakautuu toiminnan tuloksen laskentaan yhtymän tulolähteissä, esimerkiksi elinkeinotoiminnan tulolähteessä, ja tuloksen verottamiseen yhtiömiehen tulona. Yhtiö perustetaan kirjallisella sopimuksella vähintään yhden vastuunalaisen ja yhden äänettömän yhtiömiehen toimesta.


Perustajien lukumäärä on siis aina minimissään kaksi henkilöä. Yhtiömiehelle maksettu kohtuullinen palkka voidaan vähentää henkilöyhtiön tuloa laskettaessa. Usein palkan maksaminen ei henkilöyhtiössä ole tarkoituksenmukaista, koska henkilöyhtiön tulo jaetaan joka tapauksessa yhtiömiesten tulona verotettavaksi.


Palkanmaksuun liittyy sivukuluja, joita ei liity tulon kaavamaiseen jakoon. Kenelle kommandiittiyhtiö sopii? Elinkeinoyhtymässä voidaan osakkaalle maksettu kohtuullinen palkka vähentää.


Palkka on osakkaalle verotettavaa ansiotuloa ja yhtiölle puolestaan verotuksessa vähennyskelpoista menoa. Osingosta osakas maksaa veroa. Yhtiölle osinko ei ole vähennyskelpoista menoa.


Niille vahvistetaan kyllä elinkeinotoiminnan tulos, joka jaetaan aikaisempien vuosien tappioiden vähentämisen jälkeen verotettavaksi osakkaiden tulona. Jako tehdään niiden osuuksien mukaan, jotka osakkailla on yhtymän tuloon. Kun osakeyhtiön omistajayrittäjä nostaa itselleen yrityksestään palkkaa, tämä palkka lasketaan tulosta pienentäväksi kuluksi ja se verotetaan ansiotulona. Olennaista on vain se, että omistussuhteet määritellään yhtiösopimuksessa. Vastuunalaiset yhtiömiehet voivat luonnollisesti sijoittaa yhtiöön pääomapanoksia haluamallaan tavalla.


Kuten avoimessa yhtiössä, myös kommandiittiyhtiössä on aina useampi toimija. Toiminimiyrittäjänä et voi maksaa itsellesi palkkaa sanan varsinaisessa merkityksessä. Toiminimen palkka tapahtuu yksityisottojen kautta - lue lisää! Tämän vuoksi varojen nostaminen yhtiöstä yksityisottoina saattaa olla hieman palkanmaksua edullisempaa. Yhtiön pääoma on osakkaiden vapaasti.


Lidl Suomi on kommandiittiyhtiö , mikä herättää mielessäni ihmetystä, mutta ehkä se on verotuksellinen seikka. En tiedä missä olet liiketaloutta lukenut, mutta ei siinä ole mitään epäilyttävää. Ky on yhtiö, jossa on mukana äänetön yhtiömies, eli rahoittaja.


Perustamisilmoitus Yliitteineen tehtävä kaupparekisteriin ennen toiminnan aloittamista. Yhtiö kuitenkin syntyy jo yhtiösopimuksen allekirjoittamisella, ellei syntyhetkestä sovita toisin. Tilintarkastaja voidaan jättää valitsematta jos ehdot täyttää pienen yhtiön rajat. Osakkaan perheenjäsen, joka ei omista, mutta työskentelee ja saa palkkaa.


Jos työntekijöille maksettava palkka on kuitenkin epätavallisen pieni ja samanaikaisesti työntekijöillä on käytössään merkittävä määrä erilaisia verovapaita etuja, etujen yhteismäärälle ja -arvolle voidaan antaa merkitystä arvioitaessa sitä, onko edut tosiasiassa annettu korvaamaan palkanmaksua. Danske Bank on moderni pohjoismainen pankki, jossa voit hoitaa pankkiasiasi juuri niin kuin sinulle sopii. Tutustu palveluihimme ja tule asiakkaaksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit