maanantai 2. huhtikuuta 2018

Kela päivärahahakemus

Kela voi pyytää lisäselvityksiä terveydentilastasi tai työoloistasi. Kela voi myös lähettää sinut lisätutkimuksiin esimerkiksi tutkimus- tai hoitolaitokseen, jossa terveydentilasi selvitetään ja työkykysi arvioidaan. Sinulle ei yleensä tule tästä kustannuksia. Hae Kelan tuet verkossa. Asiointipalvelussa voit hakea lähes kaikkia Kelan etuuksia, seurata etuustietojasi ja lähettää liitteitä.


Kirjaudu palveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Miten olisi järkevintä toimia kun voin laittaa päivärahahakemuksen 8. Joudunko odottamaan päätöstä palkkatietoihin kun palkka ei ylitä varmaan 1euroa? Alkaako Kela automaattisesti maksamaan tuosta päivästä lähtien minulle tuon puuttuvan kolmasosan vai täytyykö minun tehdä siitä s- päivärahahakemus ? Mitä liitteitä asiaan tarvitsen työnantajalta? Lähetä päivärahahakemus työttömyyskassalle vasta, kun pystyt liittämään siihen kaikki tarvittavat todistukset.


Pelkkiä liitteitä ei kannata lähettää, koska päiväraha-asiaasi ei tutkita ilman hakemusta. Ansiopäivärahahakemuksen ja jatkohakemuksen voit täyttää myös sähköisesti OmaYTK:ssa, jolloin palvelu ohjaa sinua hakemuksen täytössä. Hakemus saapuu meille saman tien, eikä aikaa kulu postin kulkuun. Kahden viikon kuluttua täytä päivärahahakemus oman työttömyyskassasi verkkopalvelussa. Päivärahahakemukset käsitellään pääsääntöisesti kahden viikon kuluessa.


Puolet hakemuksista käsitellään viikossa. Todistus osallistumisesta työllistymistä tukevaan toimintaan. Lomake liitetään ansiopäivärahahakemukseen. Työllistymistä tukevan toiminnan järjestäjä (esim. kunta tai ammattiliitto) täyttää työttömyyskassaa varten aktiivisuusedellytyksen seurantaa varten. Suomen suurin työttömyyskassa YTK auttaa ja neuvoo sinua.


Voit itse keskittyä seuraaviin askeliin! Huomaathan, että Kela maksaa sairauspäivärahaa vasta omavastuuajan jälkeen. Omavastuuaika on yleensä sairastumispäivä ja sitä seuraavat arkipäivää. Lääkärintodistukset ja -lausunnot tulee eedelleen toimittaa Kelaan, vaikka päivärahahakemus lähetettäisiinkin suoraan järjestelmästä.


Ansiosidonnainen päiväraha on paljon suurempi kuin pelkkä KELA :n maksama peruspäiväraha. Palkansaajan ansiopäiväraha lasketaan hänen työttömyyttä edeltävän joko tai työssäoloehdon täyttävän kalenteriviikon, vakiintuneista, veron ennakonpidätyksen alaisista tuloista. Tuolloin on syytä ottaa huomioon, että Kelan päivärahahakemus on jätettävä neljän kuukauden kuluessa työkyvyttömyyden alkamisesta. Todistukset työttömyys- ja lomautustilanteissa Kun yrityksen nykyinen tai entinen työntekijä joutuu lomautetuksi tai työttömäksi, eivät palkkalaskelmien kertymätiedot riitä työttömyysetuuksien laskemiseen.


Täytä päivärahahakemus aina vasta jälkikäteen. Voit lähettää hakemuksen aikaisintaan hakujakson viimeisenä päivänä. Merkitse selvitysosaan jokaisen päivän kohdalle päivämäärä ja tilanteesi mukainen selvitys: työtön, työssä ja tunnit, sairas (ja tunnit, jos saat sairasajan palkan kyseiseltä päivältä) vuosiloma, oma loma, koulutuksessa, te-palvelu jne.


Heikentynyt terveydentila ei välttämättä tarkoita työstä luopumista. MYEL-vakuutuksesi turvaa toimeentuloasi, jos et sairauden tai vamman takia pysty jatkamaan työssäsi entiseen tapaan. Palkkatodistus Palkanlaskijan kirjoittamalla palkkatodistuksella päivärahan määrän laskeminen on helppoa. Sen sijaan sovitellun päivärahahakemuksen liitteeksi tällaista erikseen kirjoitettua palkkatodistusta ei tule toimittaa vaan hakemuksen liitteenä tulee.


TE-toimisto antaa työttömyysetuuden maksajalle ( Kela tai työttömyyskassa) työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysetuuteen. Katsele annettuja lausuntoja, vastaa selvityspyyntöihin ja seuraa, miten selvityksesi käsittely etenee. Löydät sen täältä tai kirjoittamalla selaimeen suoraan tyotori. Sähköliiton jäsenille räätälöity Työtori-työnpaikkasivusto on avautunut!


KOKO-kassa on Suomen toiseksi suurin työttömyyskassa, joka maksaa jäsenilleen lakisääteisiä etuuksia: työttömyysajalta ansiopäivärahaa ja vuorotteluvapaan ajalta vuorottelukorvausta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit