tiistai 3. huhtikuuta 2018

Irtisanominen koeajalla tehy

Määräaikaisesta työsuhteesta ei voi irtisanoutua, jos siitä ei ole erikseen sovittu. Työehtosopimuksella tai työsopimuksella on mahdollista sopia myös pidemmästä irtisanomisajasta. Koeaika perustuu työsuhteen osapuolten väliseen sopimukseen. Sekä työnantaja että työntekijä voivat koeaikana päättää työsuhteen syytä ilmoittamatta.


Työntekijällä on kuitenkin oikeus tulla kuulluksi. Koeaikaa voi käyttää sekä toistaiseksi voimassa olevissa että määräaikaisissa työsopimuksissa. Koeaikapurun kynnys on matalammalla kuin ”normaalin” työsuhteen irtisanomisen tai purkamisen. Jossain määrin yksinkertaistetusti voidaankin sanoa, että työnantaja (tai vastaavasti työntekijä) voi purkaa työsopimuksen koeajalla , kun siihen on syytä.


Määräaikainen työsopimus ei pääsääntöisesti kuitenkaan ole irtisanottavissa sen paremmin työntekijän kuin työnantajankaan puolelta. Et tarvitse työsopimuksen irtisanomiseen perusteita, pelkkä halu päättää työsuhde riittää. Irtisanoutuminen on hyvä tehdä kirjallisella irtisanoutusmisilmoituksella.


Valitettavasti myös koeajalla työsuhteen lopettaminen johtaa useimmiten karenssiin. Ainoa usein karenssin välttävä syy on terveydellinen tilanne, mikä on aina pätevä syy purkaa työsuhde. Karenssilta ei voi välttyä vaikka päättäisitte yhdessä työnantajan kanssa purkaa sopimuksen. Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus päätetään tavallisesti siten, että joko työntekijä tai työnantaja irtisanoo sen.


Työsuhteen päättymisestä on säädetty työsopimuslaissa. Tältä sivulta löydät perustietoa työoikeudesta. Voit myös ottaa yhteyttä työoikeuteen erikoistuneeseen lakimieheen, jos sinulla on työoikeuteen liittyvä toimeksianto. Jos kyseessä on vakava rikkomus, varoitusta ei kuitenkaan tarvitse antaa.


Koeaika on hyvä keino varmistaa uuden työntekijän soveltuvuus tehtäväänsä, koska koeajan kuluessa työsuhde voidaan purkaa päättymään heti. Työnantaja on kuitenkin syytä muistaa, että edes koeaikana työsuhdetta ei saa päättää epäasiallisilla perusteilla. Perusteiden asiallisuudesta on syytä jo etukäteen keskustella asianajajan kanssa.


Jos asia kuitenkin riitautuu, voi. Irtisanominen edellyttää lisäksi, ettei viranhaltijaa voida ammattitaitoonsa ja kykyynsä nähden kohtuudella sijoittaa toiseen virkasuhteeseen tai ottaa sellaiseen työsuhteeseen, jonka tehtävät eivät olennaisesti poikkea viranhaltijan tehtävistä, tai kouluttaa uusiin tehtäviin. Sekä toistaiseksi voimassa oleviin että määräaikaisiin työsopimuksiin voi sisältyä koeaika.


Koeaika ei voi alkaa ennen työnteon aloittamista, eikä siitä voi sopia enää siinä vaiheessa, kun työnteko on jo aloitettu. Mitä karenssi tarkoittaa? Koeajasta sopiminen ja sen kesto. Karenssi tarkoittaa, että työnhakija menettää työttömyysetuuden määräaikaisesti, koska on menetellyt työvoimapoliittisesti moitittavalla tavalla.


Influenssarokotteesta kieltäytyminen johtanut yksittäisiin hoitajien irtisanomisiin – Tehy on huolissaan, mitä tapahtuu rokotemyönteisyydelle. Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn mukaan uuden tartuntatautilain tulkintaongelmissa on alueellisia eroja. Työnantajan oikeus yksipuolisesti muuttaa työsuhteen sisältöä on sitä vastoin rajattu.


Vaikka työnantajalla näyttövelvollisuus varoitusten oikeellisuudesta ja varoitukset olisivat tuulesta temmattuja on hyvin todennäköistä, että asia ei riitaannu ja lopputuloksena on henkilön irtisanominen. Näillä tavoilla jo irtisanominen todella helppoa, joten ei enää tarvita uutta lakia. Jos sairaus tai tapaturma estää sinua tekemästä työtäsi, on poissaolosta ilmoitettava työnantajalle viipymättä.


Työpaikalla on usein sovittu myös siitä, kenelle poissaoloista ilmoitetaan ja montako päivää voi olla poissa sairauden vuoksi ilman lääkärintodistusta. Jos laki menee läpi, on suuri uhka, että se laajenee koskemaan myös isompia yrityksiä ja julkista sektoria. Lakiehdotus johtaa yritysten pilkkomiseen pienempiin osiin, jolloin työntekijän irtisanominen olisi jatkossa helppoa.


Lakimuutos asettaa työntekijät eriarvoiseen asemaan. Kun työntekijän työsopimusta uusitaan, siihen ei pääsääntöisesti voida enää soveltaa uutta koeaikaehtoa, mutta uudesta koeajasta voidaan sopia kuitenkin tilanteissa, joissa työntekijän tehtävät ovat olennaisesti muuttuneet tai edellisestä työsuhteesta on kulunut pitkä aika. Eiköhän tämä ole last season siinä mielessä, että alan.


Työsopimuksen päättäminen koeajalla merkitsee. Teen vuorotyötä eli vapaa päivä ei välttämättä ole aina sama päivä viikossa. Miten lyhennys päivä vaikuttaa lomiin. Lue tarkemmin käsittelytilanteesta.


Käsittelytilanne ja maksupäivä tekstiviestinä. Lue lisää työttömyyskassan tekstiviestipalvelusta. Sähköinen asiointi. Suuren osan työttömyyskassa-asioista voi hoitaa verkossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit