maanantai 2. huhtikuuta 2018

Kunnan talousarvion laadintaprosessi

Tätä voidaan edistää osallistuvalla budjetoinnilla eli järjestämällä kuntalaisille mahdollisuuksia osallistua kunnan talouden suunnitteluun. Kuntalain mukaan valtuuston on hyväksyttävä vuoden loppuun mennessä talousarvio seuraavaksi kalenterivuodeksi. Talousarvio on laadittava siten,.


Tämän johdosta asetettiin talouden tasapainottamistyöryhmä, jonka työn perusteella annettiin talousarvion laadintaohje toukokuussa. Edellisvuoden tilinpäätöksen laadintaprosessi on jo meneillään pitkällä. Edellisvuosi jäi taloudelliselta osaltaan alijäämäiseksi, joten talouden tasapainottamistoimia vielä tarvitaan. Yksittäisenä suurimpana syynä tähän tilanteeseen on kunnan verorahoituksen arvioitua heikompi kehittyminen.


Kankaanpään kaupunginvaltuusto hyväksyi 17. Kestävän talousohjelman laadintaprosessi suunniteltiin kaupungin johtoryhmän toimesta ja sitä esiteltiin kaikille kaupungin esimiehille tammikuussa pidetyssä. Kunnan talousarvioissa asetetaan myös liikelaitosten toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet. Kunnan tai kuntayhtymän liikelaitoksen talousarvion ja -suunnitelman laadintaprosessi. Strategian mukaisesti Iin kunnan tavoitteena on tasapainoinen talous ja ylijäämäinen tulos.


Liikelaitoksen talousarviossa ja -suunnitelmassa on tuloslaskelma-, investointi- ja rahoitusosa. Khall 1§ Enontekiön kuntastrategian laadintaprosessi Päätös: Kunnanhallitus hyväksyi päätösesityksen yksimielisesti. Päätösehdotus (kunnanjohtaja) Kunnanhallitus päättää hyväksyä alla olevan kuntastrategian laadintapro-sessin. Kunnan johtoryhmä huolehtii myös hyvinvointityön johtamisesta ja vastuutahojen määrittelystä sekä kunnan hyvinvointiryhmän nimeämisestä ja resursoimisesta.


Kunnanvaltuustolle esitetään lain velvoittaman hyvinvointikertomuksen laadintaprosessi ja valtuusto vahvistaa sen laatimisen ja sisällyttämisen kuntasuunnitelmaan (talous- ja toimintasuunnitelma), koko suunnittelukaudeksi. Budjetti on kunnan talousjohtamisen ja suunnittelun tärkein väline. Siksi sen ohjaus-vaikutuksen parantamiseen tulee kiinnittää huomiota. Hyvin tehty budjetointi moti-voi ja varmistaa toiminnan tuloksellisuuden ja vaikuttavuuden.


Ei siis ole yhdenteke-vää, millainen talousarvion laadintaprosessi ja talousarviorakenne kunnassa on. Kuntalain 1§ mukaan kunnan tehtävänä on edistää asukkaidensa hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueellaan. Hyvinvointikertomus ja -suunnitelma on tiivis kuvaus hyvinvoinnista ja terveydestä sekä niiden edistämisestä. Se on kunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen suunnittelun, seurannan, arvioinnin ja raportoinnin työväline.


Sen laadintaprosessi tukee hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osaamista. Tutkimushankkeessa on kerätty aineistoa kaikilta kunnan toimialoilta ja tutkittu laajasti kunnan palvelutuotannon organisointia, kunnan taloutta ja joh-tamista, kuntien henkilöstöön liittyviä asioita sekä kuntien poliittista päätöksente-koa. Tarkastuslautakunta keskusteli arviointikertomuksen laadinnasta. Vaikka talousarvion laadintaprosessi alkaa jo keväällä, niin elokuu on tulevaisuutta ajatellen liian lyhyt ja aikainen aika-taulu. Jatkossa yhtymähallituksen talousarviota käsittelevän ko-kouksen toivotaan olevan lokakuun puolivälissä ja yhtymävaltuus-ton marraskuun puolivälissä.


Kunnan kannalta ehdotettu perussopimuksen muutos ei. Merkittäviä muutoksia ovat tuoneet kaupunginvaltuuston vahvistamat uudet kehittämisohjelmat. Ohjelman liian vähäinen resursointi katsottiin puolestaan suurimmaksi heikkoudeksi.


Parkanon kaupungin talouden kehitys 30. Alkuvuodesta tehty talousarviomuutos. Toimintatuotoissa on vastaavasti - lasku.


Suurin investointihanke suunnitelmassa on Pappilanpolun tukiasuntokohde milj. Voimassa olevan kalastuslain §:ään sisältyvän kolmen pohjoisimman kunnan asukkaiden oikeuden saada mainittuja kuntia koskeva kalastuslupa on esitetty perustuvan lähtökohtaisesti vanhojen lapinkylien oikeuksiin, ja sen laajuutta on perusteltu kalastuksen kuulumisella saamelaiseen elämänmuotoon ilman asuinpaikkaan kuuluvia rajoituksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit