keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Avioehto omaisuuden erottelu

Lakipalvelut, neuvontaa, oikeudenkäyntiavustusta sekä asiakirjojen laatimisapua. Jos avioehto koskee vain osaa puolisoiden omaisuutta, toimitetaan sekä omaisuuden erottelu että ositus. Tällöin avio-oikeuden alainen omaisuus ositetaan eli jaetaan, ja avioehdolla avio-oikeuden ulkopuolelle rajattu omaisuus erotellaan omistajilleen. Omaisuuden erottelu voidaan toimittaa, jos on olemassa erotteluperuste.


Tällaisissa tapauksissa omaisuuden erottelu on puhtaimmillaan. Mitään ei jaeta, kumpikin vie vain omansa pois.

Tällöinkin olisi aina syytä kirjata toimitus ylös, jotta myöhemmin on varmuus siitä, onko ositus tai erottelu toimitettu vai ei. Usein kuitenkin puolisoilla on sekä avio-oikeuden alaista että avio-oikeudesta vapaata omaisuutta. Avioehto ja omaisuuden ositus. Ositus tarkoittaa, että puolisoiden omaisuus jaetaan pääsäännön mukaan tasan.


Puolisoiden netto-omaisuuksia verrataan toisiinsa ja enemmän avio-oikeuden alaista omaisuutta omistava aviopuoliso joutuu luovuttamaan tasinkoa vähemmän omistavalle. Viimeistään ositus tai omaisuuden erottelu tulee tehtäväksi, kun jompi kumpi ex-puolisoista kuolee. Ennen kun vainajan omaisuutta voidaan ryhtyä jakamaan, tulee tehdä ositus tai omaisuuden erottelu pahimmillaan sekä vanhan avioliiton puolison että uuden avioliiton lesken kanssa. Kun avioeroa koskeva asia on tullut käräjäoikeudessa vireille, voivat puolisot vaatia omaisuutensa jakamista eli ns.


Jos kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, on omaisuuden osituksen sijaan toimitettava ainoastaan puolisoiden omaisuuden ns.

Jos tällaista varallisuutta käytetään tasauseränä avio-oikeuden alaisen omaisuuden ositusta toimitettaessa, kyse on siten ositusvarallisuuteen kuulumattomien varojen käytöstä. Osittainen avioehtosopimus Esimerkiksi ennen avioliittoa ansaittu omaisuus voidaan jättää avio-oikeuden ulkopuolelle, mutta avioliiton aikana hankittu omaisuus tulee avio-oikeuden alaiseksi. Päätös ja velvoitus raukeavat kuitenkin kahden vuoden kuluttua siitä, kun päätös on annettu, vaikka omaisuuden ositusta tai erottelua ei olisikaan toimitettu. Luotettava asianajotoimisto Uudellamaalla.


Mutta mistään en löydä tietoa, mitä sille paperille sitten pitää tehdä. Eli tietääkö joku, pitääkö se sitten vielä rekisteröidä jossain tms? Vai riittääkö, että itse tiedetään, että sellainen on olemassa. Meillä on avioehto eikä omaisuuden jaossa ole riitaa.


Mitkä seikat puhuvat avioehtosopimuksen puolesta? Koska teillä on avioehto , tehdään omaisuuden erottelu. Eli kumpainenkin pitää nimissään olevan omaisuuden. Elatusmaksuihin vaikuttaa molempien tulot, eli maksukyky.


Ei ole olemassa mitään prosenttia miten se lasketaan. Mikäli aviopuolisoilla oli voimassa oleva avioehtosopimus, omaisuuden osituksen sijasta tulee tehdä omaisuuden erottelu. Ositus ja omaisuuden erottelu ovat määrämuodossa tehtäviä asiakirjoja, joiden laatiminen kannattaa jättää asiantuntijan tehtäväksi. Ositus tai omaisuuden erottelu voidaan tehdä osuuspankissa, jos osapuolet ovat.


Jos puolisoilla on kummankin puolison avio-oikeuden täydellisesti poissulkeva avioehto , osituksen sijaan suoritetaan omaisuuden erottelu. Vain rekisteröity avioehto on pätevä.

Erottelu voi myös muuttua ositukseksi avioehdon sovittelun takia. Lakimies on apunasi erotilanteessa ja käy kanssasi läpi avioliiton tai avoliiton päättymiseen liittyvät lainopillisesti merkitykselliset seikat. Esimerkiksi jos aviopuolisoiden välillä on avio-oikeuden poissulkeva avioehto , tehdään omaisuuden erottelu , jossa kumpikin puoliso saa pitää oman omaisuutensa.


Kun avioehtosopimus on molemmin puolin täysin poissulkeva tai muuten avio-oikeutta ei kummallakaan ole toisen omaisuuteen, tehdään kummankin yksin omistaman omaisuuden erottelu ja jaetaan yhteinen omaisuus ja yhteiset velat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit