tiistai 6. joulukuuta 2016

Mandariinikiina

Mandariinikiina kuuluu siniittisiin kieliin yhdessä muiden kiinan kielten (tai murteiden) kanssa. Sitä kirjoitetaan samoilla kirjoitusmerkeillä kuin muita kiinan kieliä, mutta puhuttuna se muodostaa selvästi oman kielensä. Kielen nimi viittaa kiinalaiseen virkamieheen Virallinen asema. Monet kiinan murteista ovat kehittyneet keskikiinasta,. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.


Etniset kiinalaiset puhuvat useita eri kieliä, jotka ovat toisilleen äänteellisesti sukua, mutta eivät ole puhuttuna keskenään ymmärrettäviä.

Kirjoitettua kiinaa ymmärtävät kuitenkin kaikki lukutaitoiset kiinalaiset murteesta riippumatta. Todellisuudessa ei ole olemassa yhtä ainoaa kiinan kieltä, sillä kiina on valtava kieliperhe, jonka murteet ovat yhtä kaukana toisistaan kuin vaikkapa englanti ja italia. Pelkkä mandariinikiinan kirjoitusjärjestelmän näkeminen saa monien pään pyörälle – kirjaimiksi kutsutut erilaiset merkit muistuttavat lähinnä monimutkaisia piirroksia ja niitä tuntuu olevan pilvin ja pimein. Sitä voidaan käyttää lähes joka tilanteessa, lukuunottamatta seuraavaa kahta tapausta: kun tervehdit useampaa kuin yhtä henkilöä, sinun pitää sanoa Te olette hyviä, eli Nǐmen hǎo!


Kiinan kielen yleisin tervehdys on Nǐ hǎo! Nǐ -sanan sijalla käytetään sen teitittelymuotoa Nín, eli. Sitä puhuu äidinkielenään noin 9miljoonaa ihmistä, enemmän kuin mitään toista kieltä. Vieraanakin kielenä mandariinikiinaa puhuu huomattava määrä ihmisiä, erityisesti Kiinassa.


Mikä on mandariinikiina.

Mitä tarkoittaa mandariinikiina. Ilmainen sivistyssanakirja. Maailmassa puhutaan noin kuuttatuhatta eri kieltä, joidenkin arvioiden mukaan jopa yhdeksäätuhatta eri kieltä. Tarkkaa lukua on mahdoton esittää jo siitä syystä, että murteen ja kielen raja ei useinkaan ole selvä. Puolet maailman kielistä katoaa seuraavien 1vuoden kuluessa.


Monet maailman kielistä ovat hyvin pieniä ja niillä on vain muutama tuhat puhujaa. Olemme yritys, joka tarjoaa tulkkaus- ja käännöspalveluja asiakkaan tarpeiden pohjalta. Tulkkauksia ja käännöksiä on mahdollista saada useilla eri kielillä, ja palvelemme viranomaisia, yrityksiä sekä yksityishenkilöitä. Täältä löydät kaikki mandariinikiinan kielikurssit lapsille ja nuorille. Olen toki tietoinen siitä faktasta, että mandariinikiina on yksi maailman vaikeimmista kielistä oppia.


Puoli vuotta ei ole järin pitkä aika, ja olenkin tähän perustuen asettanut itselleni tavoitteet mahdollisimman realistisesti. Haluaisin kehittää kielitaitoni sellaiseksi, että sillä pärjää suurinpiirtein arkisissa tilainteissa. Kiina on kielenä erittäin yksinkertainen verrattuna muihin kieliin. Siinä sanoja ei taivuteta ollenkaan, vaan painotus on sanojen järjestyksessä ja lausumissävelessä. Oman äidinkielen opetus Vieraskieliset oppilaat ja monikieliset oppilaat, joiden vanhemmat tai toinen vanhemmista puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia, voivat opiskella omaa äidinkieltään kaksi tuntia viikossa.


Hong Kong on muutakin kuin ahdas ja kuhiseva suurkaupunki. Sitä reunustavat kukkulat ovat suosittuja patikointiin ja rentoutumiseen. Synonyymi mandariinikiina sanalle.

Historia, kulttuuri ja itämainen eksotiikka vievät mukanaan. Kiina on Aasian suosituimpia matkailumaita ja yhä useammalle suomalaisellekin tuttu matkakohde. Laaja ja monipuolinen Kiina on parhaimmillaan kiireettömällä reissulla ilman tiukkoja aikatauluja, mutta lyhyelläkin lomalla näkee ja kokee paljon.


Kouvolan Tulkkikeskus Oy. Tarjoamme luotettavia ja koulutettuja tulkkaus- ja käännösalan ammattilaisia viranomaisille, yrityksille ja yksityisille henkilöille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit