perjantai 11. elokuuta 2017

Hankinnan ennakoitu arvo

Mahdollinen tiedossa oleva hinnan muutos tulee kuitenkin ottaa huomioon hankinnan ennakoitua arvoa laskettaessa. Hankinnan jakaminen osiin. Jos hankinta toteutetaan samanaikaisesti erillisinä osina, kaikkien osien ennakoitu arvo on otettava huomioon hankintasopimuksen ennakoitua kokonaisarvoa laskettaessa.


EU-kynnysarvot ylittäviin hankintoihin on sovellettava osin tiukempia menettelyjä kuin kansallisissa hankinnoissa. Laki soveltuu, kun hankintayksikön tekemän hankinnan ennakoitu arvo ylittää lain määrittämän kynnysarvon. Asia ilmenee selvästi jo tarkasteltaessa hankintayksikön saamia tarjouksia, sillä erään tarjoajan tarjouksen arvo on ollut kahden vuoden sopimuskaudelle noin 288.

Tämä sivu vaatii kirjautumisen sivustolle. Kirjaudu Julkiset-palveluun henkilökohtaisilla tunnuksillasi. Toisin sanoen kaikkien osa-kokonaisuuksien arvot tulee laskea yhteen siten, että myös optiot huomioidaan. Koska sopimus-kausi on määräaikainen, tulee ennakoitu arvo laskea koko sopimuskaudelta eli myös optiokausilta.


Sitä arvioitaessa on perusteena käytettävä suurinta maksettavaa kokonaiskorvausta ilman arvonlisäveroa. Mikäli hankinnan ennakoitu arvo ei ylitä kansallista kynnysarvoa, kyseessä on pienhankinta, jolloin hankintayksikön ei tarvitse kilpailuttaa hankintaa hankintalain säännösten mukaisesti. Oman työn osuutta ei huomioida ennakoitua arvoa laskettaessa. Pyri ottamaan huomioon koko elinkaari.


Miten hankinnan ennakoitu arvo lasketaan?

Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen osalta hankinnan arvo lasketaan kuukauden kustan-nusten perusteella. Valmistelussa päätetään tulevan sopimuksen kesto ja muut ehdot sekä arvioidaan hankinnan ennakoitu arvo. HANKINNAN ENNAKOITU ARVO MÄÄRITTÄÄ HANKINTAAN SOVELLETTAVAT SÄÄDÖKSET Kun hankinnan arvo on kynnysarvojen mukainen, hankintaan sovelletaan hankintalakia sekä Kouvolan kaupungin hankintaohjelmaa ja hankintaohjetta. Syötä täsmällinen arvo tai hintahaarukka Valitse, julkaistaanko ennakoitu arvo tai hintahaarukka tarjouspyyntölomakkeella.


Toisin sanoen myös kaupungin tytäryhteisöt tulee huomioida ennakoidun arvon laskennassa, koska niillä on mahdollisuus käyttää hankintasopimusta. Arvioinnin tulee pe-rustua hankinnan ilmoittamisajankohdan tai muun hankintamenettelyn aloittamisajan arvoon. Arvoa laskettaessa on otettava huomioon hankinnan vaihtoehtoiset toteutta-mistavat, optio- ja muut sopimuksen pidennysehdot sekä tarjoajille maksettavat palk-kiot.


Pienhankinnoissa on kaupungin oma suorahankintaraja, jonka alle jäävät hankinnat voi tehdä suorahankintana ilman perusteluita. Suorahankintaraja on eri asia kuin päätösraja. Niiden hankintojen osalta, joiden suuruutta ei suunnitelmaa laadittaessa tarkalleen tiedetä (esimerkiksi työterveyspalvelut) merkitään kyseiseen hankintaan varattujen määrärahojen arvo. Ilmoita hankinnan ennakoitu vähimmäis- ja enimmäisarvo euroissa (ALV ). Jos hankinnan ennakoitu arvo on vähintään kynnysarvon suuruinen ja julkisoikeudellisen laitoksen määritelmä täyttyy tai hankintaan on saatu julkista tukea yli puolet hankinnan arvosta, hankintalaki tulee sovellettavaksi.


Kalenterissa on ilmoitettu hankinnan nimi, hankinnan lyhyt kuvaus, hankinnan vastuuhenkilö, hankintamenettely, aikataulu ja hankinnan ennakoitu arvo. Lisäksi Huom kohdassa ilmoitetaan jos hankintaan liittyy jotain huomioitavaa. Tilaaja valitsee yhden toimittajan, jonka kanssa tekee sopimuksen. Tarjouspyynnössä esitetyt hankintamäärät ovat arvioita eikä sopimus muodosta Tilaajalle määräostovelvoitetta.


Kynnysarvot on hankintalain mukainen raja- arvo. Kaupungin ja paikallisten yritysten hankintaviestinnän yhteistyössä on sovittu menettelytavoista, miten pienhankinnat saadaan mahdollisimman kattavasti tiedotettua hankintarenkaan alueella.

Markkinaoikeudesta selviää, että hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton arvo oli miljoonaa euroa. Yhtiö valitsi viime vuoden elokuussa Elisan tekemän tarjouksen. Markkinaoikeus kumosi viime viikolla antamassaan ratkaisussa KL-Kuntahankintojen hankintapäätöksen. Asiassa esitetyn selvityksen mukaan kaikki tarjouskilpailussa saadut tarjoukset ovat ylittäneet hankintalain §:n kohdan mukaisen kansallisen kynnysarvon.


Jos hankinnan ennakoitu arvo ei ylitä hankintalain kansallista kynnysarvoa, voit tehdä suoraan tilauksen ilman kevennettyä kilpailutusta sille Hanselin puitesopi-mustoimittajalle, jonka arvioit parhaiten voivan toteuttaa kyseisen hankinnan. Kunnille yhteishankintoja kilpailuttava KL-Kuntahankinnat oli viime vuonna hankkimassa teleoperaattoripalveluita neljän vuoden sopimusajalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit