keskiviikko 23. elokuuta 2017

Perimysjärjestys uusperhe

Oletko tullut pohtineeksi, kuinka perinnönjako menisi teidän uusperheessänne? Opas avioliiton solmimisesta sekä häiden järjestämisestä. Esimerkiksi perittävän omaisuutta voi periytyä hänen ex-puolisolleen.


Uusperheen perinnönjako. Etukäteen mietitty ja tehty avioehtosopimus, testamentti ja sopimus eron varalta ovat suuria helpotuksia, kun elämä yhtäkkiä mullistuu. Harkitse myös mahdollista edunvalvontavaltuutusta siltä varalta, että puolisosi tai sinä itse et pysty enää huolehtimaan omista asioista.


Perintöoikeus on avioliittosidonnaista, eikä huomioi avoliittoja millään tavoin. Kun Matti ja Maija menivät yhteen, heillä molemmilla oli lapsia jo aiemmista liitoista. Perintösuunnittelussa tulisi huomioida perinnönjättäjän, puolison sekä perillisten tahto ja tarpeet.


Myöhemmin he saivat yhdessä vielä yhden yhteisen lapsen. Veikon kuoltua hänet perii elossa olevat veljekset, Aatu ja Eetu. Muut sisarukset ovat kuolleet.


Veikolla ei ole jälkeläisiä, Veikon vanhemmat ovat kuolleet ja Veikko on naimaton. Milloin eloonjääneen puolison kuollessa ensiksi kuolleen puolison isä, äiti, veli tai sisar tahi veljen tai sisaren jälkeläinen on elossa, saavat ne heistä, joilla silloin lähinnä on oikeus periä ensiksi kuollut puoliso, puolet eloonjääneen puolison pesästä, mikäli jäljempänä tässä luvussa ei toisin säädetä. Kun pohdit testamenttia, aloita miettimällä esimerkiksi näitä kysymyksiä: Olenko perinnön jättäessäni sinkku vai elänkö avo- tai avioliitossa?


Entä miten suhtaudun uuden puolisoni edellisen liiton lapsiin? Perheeseesi on uusperhe , johon kuuluu molempien puolisoiden omia ja lisäksi mahdollisesti yhteisiä lapsia. Olet laatinut puolisosi kanssa avioehtosopimuksen, mutta haluat silti varmistaa, että kuollessasi ennen häntä, hän saa jäämistöstäsi riittävän turvan itselleen. Kuten edellä on kerrottu, lapset perivät lain mukaan vain omat vanhempansa. Kun tähän vielä sotketaan aviopuolisoiden avio-oikeuden vaikutus, tarkempi suunnittelu kannattaa tehdä asiantuntijan kanssa.


Jos kyseessä on ns. Kun mietit testamentin tekemistä, kannattaa ensin miettiä, mitä omaisuutta omistat ja miten omaisuutesi jakautuu ilman testamenttia. Yksinäinen henkilö voi määrätä omaisuutensa saajaksi kenet tahansa. Perunkirjoitus Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kirkkonummella ja nyt myös muualla Suomessa Perunkirjoitus vaatii perintö- ja vero-oikeuden osaamista, jotte.


Lesken oikeus asuntoon menee rintaperillisten lakiosavaatimuksen edelle. Mikäli kuolinpesä on velkainen, asunto voidaan kuitenkin joutua käyttämään velkojen maksuun, sillä velkojien oikeudet syrjäyttävät lesken oikeudet. Avioliiton päätyttyä kuvio on selvä: yhteiset lapset ovat oikeutettuja henkivakuutuksesi korvauksiin, mutta ex-puoliso poistuu edunsaajien joukosta. Tämä on perimysjärjestys.


Myös ex-puolison lapset aiemmasta liitosta jäävät vaille korvauksia, ellei heitä ole merkattu vakuutusasiakirjaan koko nimellään. Teksti kuunnellaan ja luetaan sitten pareittain. Yhteiskunta tukee perheitä. Rahallinen avustus valtiolta (rahaa kuukausittain) on niin sanottu tulonsiirto. Start studying Perusoikeuksista perheisiin ja väestöön (YH osa 1).


Learn vocabulary, terms, and more with flashcards, games, and other study tools. Katsopa netistä esim. Sinulla on oikeus testamentilla määrätä kuitenkin koko perinnöstäsi, mihin haluat sen käytettävän. Testamentillä turvaamme sen, ettei kummankaan ex voi tulla yhteiseen kotiimme häätäämään mahdollisten alaikäisten perillisten huoltajan ominaisuudessa suremaan jäänyttä.


Tosin nyt alkaa nuo alaikäiset perilliset olla jo todella vähissä (tätä uusperhe - eloa kun ollaan jo eletty yli kymmenen vuotta). OMA testamentti -kurssin avulla saat selkeät ohjeet oman testamenttisi laatimiseen ja ymmärrät millainen testamentti omaan tapaukseesi tarvitaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit