keskiviikko 30. elokuuta 2017

Kuka maksaa starttirahan

Tähän artikkeliin on koottu kaikki tarpeellinen, mitä aloittavan yrittäjän tulee starttirahasta tietää. Miten starttirahaa haetaan, kuka sitä voi saada ja miten starttirahaa verotetaan. Lue yleisimmät syyt.


Ole myös yhteydessä TE-toimistoon jo suunnitellessasi yritystoiminnan aloittamista. Yritys-Suomi-puhelinpalvelu. Aiempi yrittäjyystausta ei siis sulje pois starttirahan saamista. Muutamia vuosia sitten starttirahan edellytyksenä oli kolmen kuukauden mittainen työttömyys. Nykyisin tätä vaatimusta ei enää ole, vaan starttirahan voi saada lähes kuka tahansa.


Jos kyse on uudesta yrityksestä, ensimmäinen sääntö on, että starttirahaa pitää hakea ennen yritystoiminnan aloittamista. Uudella yrityksellä ei saa esimerkiksi olla vielä y-tunnusta. Ojarannan mukaan se tulee monelle yllätyksenä. Aikaisemmin starttirahan saamiseksi täytyi olla vähintään kolme kuukautta työttömänä.


Tällä hetkellä tälläistä vaatimusta ei enää ole, joten starttirahan voi saada melkein kuka vain. Kuitenkin yllämainitut ehdot täytyy täyttää. Hakeminen edellyttää verkkopankkitunnuksia. Sähköinen hakemus on käsittelyssä välittömästi ja nopeuttaa maksun suorittamista. Ennen starttirahan hakemista.


Mikä on starttiraha ja mihin se on tarkoitettu? Kuinka pitkäksi ajaksi starttirahaa voidaan myöntää? Mitkä ovat starttirahan ehdot eli kuka voi saada tukea?


TE-palvelut myöntää starttirahan ensin kuudeksi kuukaudeksi, jonka jälkeen voit saada jatkoa toisen samanpituisen kauden. Starttirahan maksimiaika on siis kuukautta. Kuukausittain maksettava starttiraha myönnetään aluksi kuukauden ajaksi. Ensimmäisen jakson jälkeen voit hakea toista kuukauden jaksoa, jolloin tuen maksimipituus on kuukautta. Peruspäivärahan saajalle myönnetyt muut sosiaalietuudet yleensä vähennetään etuudesta.


Kelan mukaan starttirahalla yrittäjä tulee toimeen sen ajan, kun oma yritys ei vielä tuota riittävästi. Toisin kuin yrityslainoja, sitä ei tarvitse maksaa takaisin. Maksat etuudesta veroa oman veroprosenttisi verran tai Kelan kaavamaisen veroprosentin verran. Kaavamainen veroprosentti on Kelan oma veroprosentti. Se kertoo, kuinka paljon etuudesta pitää vähintään maksaa veroa.


Jos oma palkan veroprosenttisi on suurempi kuin Kelan veroprosentti, maksat oman veroprosenttisi mukaan. Näiden tekeminen kuitenkin ennen starttirahapäätöstä estää starttirahan saamisen. Toisaalta taas liiketilan hommaaminen etukäteen ei estä starttirahaa, vaikka se tosiasiassa sitoo yrittäjää huomattavasti enemmän rahallisesti ja ajallisesti kuin esim.


Paljonko osakeyhtiön perustaminen maksaa ? Tämä hinta tarkoittaa perustamisilmoituksen käsittelymaksua kaupparekisterissä. Tunnistautuminen Asiointipalveluun onnistuu mutta tunnistautumisen jälkeen siirtyminen, Asioi yrityksen puolesta -sivulle (asiointivaltuustarkistus) antaa osalle käyttäjistä virheilmoitusta ja estää näin yrityksen valinnan ja pääsyn Asiointipalveluun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit