keskiviikko 30. elokuuta 2017

Kelan sairauspäiväraha työntekijälle

Sairauspäiväraha työntekijälle. Yleensä työnantaja hakee sairauspäivärahaa, jos se maksaa palkkaa työstä poissaolon ajalta. Jos työkyvyttömyytesi alkaa 1. Vuosituloon lasketaan palkkatulot, jotka on maksettu tarkastelujakson aikana. Mutta jos työkyvyttömyys pitkittyy, jo lain mukaan työntekijän, työnantajan ja työterveyshuollon on viimeistään 90.


Kelan sairauspäiväraha työntekijälle

Tulevaisuudessa ensimmäisestä sairauspäivästä tulee työntekijälle palkaton, mikäli hallituksen kaavailut astuvat voimaan. Kun sairastuminen pitkittyy, se koskettaa myös työntekijän omaa kukkaroa. Työehtosopimus sen kertoo, riippuu kauanko olet ollut töissä. Mulla oli muutama vuosi sitten iso leikkaus ja olin toista kuukautta pois töitä ja työnantaja maksoi lähes koko ajan, jos oikein muistan niin maksoi noin kuukauden ja sitten tipuin kelan rahalle ja se touhu on todella naurettavaa. Sain noin 10e päivässä.


Jos sairauspoissaolo johtuu työtapaturmasta tai liikennevahingosta, korvausta haetaan kuitenkin vakuutusyhtiöstä. Osasairauspäiväraha hyvä vaihtoehto yrittäjälle. Se on tarkoitettu 16–67-vuotiaalle kokoaikatyötä tekevälle yrittäjälle tai työntekijälle.


Enimmäisaikaan lasketaan mukaan edeltäneiltä vuodelta kaikki päivät, joilta henkilöllä on ollut oikeus sairauspäivärahaan. Ottaa yhteyttä työterveyshuoltoon työkyvyn ja kuntoutustarpeen arviointia varten. Jos jää pitkälle sairauslomalle.


Kuinka suuri on sen jälkeen maksettava sairauspäiväraha (verrattuna kk-palkkaan)? Varmaan tilanteet erovat ihmisillä, mutta onko yllä oleviin mahdollista arvioida karkeaa haarukkaa. Työnantaja perii sairaspäivärahan siltä ajalta, kun se maksaa palkkaa. Kun palkanmaksu päättyy, sairaspäiväraha maksetaan työntekijälle itselleen. Se, kenelle sairauspäiväraha maksetaan ajalta, jolta työnantaja on velvollinen maksamaan sairausajan palkan, vaikuttaa eläkkeen karttumiseen.


Jos päiväraha on maksettu työnantajalle ja työnantaja maksaa koko palkan työntekijälle tältä ajalta, eläkettä karttuu normaalisti työansion mukaisten karttumisprosenttien mukaisesti palkasta. Kuntoutusraha on määrältään vähintään yhtä suuri kuin se kuntoutujalle myönnettävä sairausvakuutuslain mukainen sairauspäiväraha , johon hänellä olisi oikeus, jos hän kuntoutuksen alkaessa olisi tullut työkyvyttömäksi. Kannattaa hakea 6kk tulojen mukaan sairaus päivärahaa,jos tulot nousseet. Kertaluonteisia maksuja ei lueta jatkuvaksi tuloksi.


Kelan sairauspäiväraha. Jos ei ole työvelvoitetta irtisanomisajalta niin kelan pitää maksaa sinulle sairauspäiväraha eikä työnantajalle. Ole tarkkana päivärahan suhteen ja muista b lausunto mukaan ylipäivän kestävässä. Monessa työehtosopimuksessa ja työntekijän työsopimuksen ehdoista riippuen, työntekijälle voidaan maksaa sairausajan palkkaa myös omavastuuaikaa pidempi aika.


Kokoaikaisessa työsuhteessa oleva sopii työnantajansa kanssa työhön paluusta osa-aikaisesti. Olisi pitänyt EHDOTTOMASTI toimittaa em. OIKEAT tiedot päätöstä varten.


Usein palkanmaksu tapahtuu suoraan lain tai työehtosopimuksen määräyksen perusteella palkallisen sairausloman puitteissa. Mikäli työssäolopäivältä olisi saatavissa myös kelan sairauspäiväraha tai muu sosiaalivakuutusetuus, ei työnantaja voi sitä hakea, koska päivärahan edellytykset eivät tällöin täyty. Etuutta saavalle työntekijälle maksettu palkka, joka kattaa täyden palkan ja maksetun etuuden välisen erotuksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit