tiistai 8. elokuuta 2017

Laiton vuokrankorotus

Saako vuokranantaja yksipuolisesti korottaa vuokraasi? Vuokrasopimukseen voidaan ottaa vuokran tarkistamista koskeva ehto. Yleistä on vuokran sitominen elinkustannusindeksiin.


Indeksiehtoa käytettäessä on otettava huomioon, mitä indeksiehdon käytön rajoittamista koskevassa laissa säädetään. Jos vuokrankorotus tuntuu epäilyttävältä, anna lakimiehesi. Voiko edes olla sellaista asiaa kuin laiton vuokrankorotus. Vuokran korotuksen yhteydessä kyllä saattaa joku yrittää ylittää valtuutensa. Mutta jos sopimuksessa lukee että indeksikorotuksen yhteydessä vuokralaisen pitää kulkea yhden päivän verran punaisissa housuissa ja olet nimesi paperiin laittanut, niin ei pidä itkeä.


Kun vuokralainen on luovuttanut huoneiston kokonaan tai osittain toisen käytettäväksi, vuokralainen vastaa, jollei vuokranantajan kanssa ole toisin sovittu, edelleen vuokrasopimuksen mukaan vuokralaiselle kuuluvista velvollisuuksista sekä vahingosta, jonka huoneiston kokonaan tai osittain käytettäväkseen saanut on velvollinen korvaamaan vuokranantajalle. Noin iso vuokrankorotus on ilmeisesti joko laiton tai vaatii tekemään uuden vuokrasopimuksen. Ennen kuin hyväksyt tuon korotuksen kannattaa tarkistaa se että hyväksyykö kela toimeentulotuessa paikkakunnallasi niin korkeaa vuokraa kuin vuokranantajasi vaatii.


Kuinka pitkä irtisanomisaika vuokrasopimuksellasi on? Sopimuksella ei vuokralaisen irtisanomisaikaa voida pidentää. Irtisanomisaika lasketaan sen kuukauden lopusta lukien, jonka aikana irtisanominen on. Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta 31. Korotus nyt ainakin on laiton.


Vuokrasuhde voidaan yleensä päättää kolmella tavalla. Sopimus joko irtisanotaan, puretaan tai tehdään yhteinen sopimus vuokrasopimuksen päättämisestä. Sopimuksen irtisanominen ja purkaminen on erotettava toisistaan. Lähtökohtaisesti vain toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus voidaan irtisanoa. Määräaikainen vuokrasopimus sen sijaan sitoo sopimuksessa mainitun määräajan.


Minä tiedän hyvän konstin. Vaadi sitä heti järjestämään sun osallistumisesi kaiutinpuhelimen välityksellä. Jos hän ei näin tee, voit myöhemmin väittää, että kokous oli laiton , koska puheenjohtaja esti sinua osallistumasta. Vuokrankorotus voi astua voimaan seuraavassa kuussa, kk päästä, kk päästä tai miten vaan (paitsi ei tietysti aivan heti). Periaatteessa vuokralainen voi alkaa käräjöimään ja hänellä on jotain mahdollisuuksiakin, jos korotus on yli ja perustelematon.


Vuokralainen sitten päättää että hyväksyykö vai ei. Liikehuoneiston vuokrauslailla on säädetty edellytykset, joilla vuokralainen ja vuokranantaja voivat purkaa liikehuoneiston vuokrasopimuksen. Tavallisia ovat myös riidat vuokrankorotuksista. Vuokrankorotus ei saa olla koskaan prosenttia suurempi, jollei asuntoon ole tehty vuokra-arvoa korottavia remontteja. Alle kolmen vuoden määräaikaiseen sopimukseen ei saa lain mukaan sisällyttää indeksiin perustuvaa korotusehtoa.


Sähkön siirtohinnan lähes prosentin korotus on saanut jopa ministerit pohtimaan toimenpiteitä korotuksen kohtuullistamiseksi. Tuleekohan se maksu tontin omistajalle vai vuokralaiselle. Jos tulee vuokralaiselle niin se on sitten laiton vuokrankorotus ? Tontin vuokria kyllä nyt nostetaan joka vuosi muutenkin maksimaalisesti vaan, kun indeksi johon se on sidottu taitaa olla miinuksella ensimmäistä kertaa historiassa?


Tuo ensimmäinen vuokrankorotus on liian suuri ja toinen muutenkin täysin laiton. Minulla on molemmissa sijoituskämpissäni ollut vuokrasopimuksen edellyttämä vuokrantarkistus 1. Olen antanut ilmoituksen molempien kämppien vuokrankorotuksesta 1. Uutisia, päivän puheenaiheita ja muut Ylen parhaat verkkosisällöt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit