keskiviikko 30. elokuuta 2017

Asunnon luovutus vuokrasuhteen päättyessä

Avainten palautus tehdään kuittausta vastaan. Mikäli vuokralainen jättää osan avaimista palauttamatta, saa vuokranantaja teettää puuttuvien tilalle uudet avaimet vuokralaisen kustannuksella. Jos palauttamatta jäänyt avain on vuokralaisen kustannuksella teetetty lisäavain, ei.


Muistio säilytetään vuokrasuhteen ajan ja siihen palataan vuokrasuhteen päättyessä loppukatselmuksessa. Huoneiston ja avainten luovutus. Kun vuokralainen on tyhjentänyt ja siivonnut asunnon , tulee vuokranantajan suorittaa yhdessä vuokralaisen kanssa asunnon lopputarkastus.

Osa huolellista hoitoa on asunnon säännöllinen siivoaminen sekä puhtaanapito. Mikäli asunnon säännöllisestä perussiivouksesta on huolehdittu vuokrasuhteen aikana, ei tällaisia siivoustoimenpiteitä tarvitse välttämättä tehdä vuokrasuhteen päättyessä. Siivousongelmat on aina paras setviä tuoreeltaan. Suositeltavaa onkin, että aina vuokrasuhteen päättyessä vuokralainen ja vuokranantaja suorittavat asunnon loppukatselmuksen, jossa voidaan yhdessä todeta mahdolliset siivous- ja korjaustarpeet ja sopia niiden hoitamisesta.


Vakuudesta voidaan vuokrasuhteen päättyessä pidättää vuokralaisten laiminlyöntien johdosta aiheutuneet kohtuulliiset kulut, kuten maksamattomat vuokrat, huonon hoidon vuoksi suoritettavat korjaukset tai muut velvoitteet. Ota suoraan yhteyttä vuokranantajaan vakuuden palauttamisesta. Asunnon lukko täytyy sarjoittaa uudestaan, jos on mahdollista, että joku voi löytää avaimen, tai jos avaimesta näkyy, mihin osoitteeseen se kuuluu.


Jos asunnon lukko sarjoitetaan uudestaan sen takia, että vuokralainen on kadottanut avaimen, vuokralaisen täytyy maksaa kaikki kustannukset. Loppusiivous ja tavanomainen kuluminen.

Tämä ohje on tehty ohjaamaan vuokrasuhteen osapuolten välistä sopimista sekä opastamaan vuokranantajaa ja vuokralaista tilanteissa, jolloin ei ole täysin selvää ratkaisua asunnon korjauksen korvausvastuista. Kuolintapauksissa sopimus voidaan päättää seuraavaan kuun vaihteeseen. Sopimuksen päättymisen edellytyksenä on asunnon luovutus vuokranantajan hallintaan.


Pesänhoitajan tulee toimittaa kuolin- tai virkatodistus sekä sukuselvitys sekä irtisanoa kirjallisesti asunto. Pyrimme mahdollisimman pitkiin vuokrasuhteisiin! Katselmuksessa on tärkeää käydä asunto läpi samalla tavalla kuin vuokrasuhteen alussa ja verrata asunnon kuntoa suhteen alussa tehtävässä tarkastuksessa tehtyihin merkintöihin. Avaimen luovutus - ja vastaanottokuittaus sekä kuntotarkastuslomake kannattaa tehdä aina vuokrasopimuksen yhteydessä. Vuokrasuhteen kesto.


Lisäksi on hyvä antaa vuokralaiselle mukaan valmis irtisanomislomake, jotta vuokrasuhteen päättyessä vältytään epäselviltä tilanteilta. Voit ladata tarvitsemiasi lomakkeita vapaasti käyttöön alta! Oheisesta valikosta löydät monipuolista tietoa asunnon etsimiseen ja vuokraukseen sekä asumiseen liittyen. Mikäli et löydä näiltä sivuilta vastausta kysymykseesi, autamme sinua mielellämme neuvontanumerossamme. Pykälissä ei lue sen enempää avaimista kuin lukoistakaan, mikään lakihan ei edellytä että asunnossa olisi lukkoja.


Asunto tulee kuitenkin olla kokonaan vuokranantajan käytössä muuttoa seuraavana päivänä, eli käytännössä tuo tarkoittaa sitä että kaikki avaimet on luovutettu pois. Milloin vuokranantaja §:n momentin johdosta ei ole velvollinen suorittamaan lunastusta tai lunastusvelvollisuus §:n mukaan on rauennut, on vuokramies, jollei toisin ole sovittu, velvollinen vuokrasuhteen päättyessä viemään pois omistamansa rakennukset, laitteet ja laitokset sekä puut ja pensaat ja panemaan niiden paikan kuntoon. Asunnon vuokraus ja kaikki siihen liittyvä tieto ja palvelut yhdessä paikassa.


Lain mukaan vuokralaisella on velvollisuus maksaa vuokraa huoneiston. Asunto, kaapit, lattiat ja pinnat on vuokrasuhteen päättyessä kuitenkin aina oltava pyyhityt ja roskat viety. Huoltoyhtiö tai Lumo-kotikeskus pitää kirjaa asunnon avaimista ja antaa avaimet uuteen asuntoosi kuittausta vastaan.

Avaimet saat itsellesi henkilöllisyystodistusta vastaan. Huomaathan, että avaimia ei luovuteta valtakirjalla. Lisäavaimet tilataan aina isännöitsijän kautta.


Mikäli asukas hakee lisäavaimen suoraan lukkoliikkeestä, kuitataan avain vastaanotetuksi siellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit