torstai 31. elokuuta 2017

Sähköinen asuntoosakerekisteri

Suuren valikoima kirjakauppa. Tutustu valikoimaan ja tilaa heti. Meillä viihtyvät niin perheet kuin vanhukset. Kunnassa on uima-allas ja keilarata. Tontit ovat suuria ja porvoonjokimaisema lumoaa.


Löydä sinäkin onnesi Pukkilasta! Mikä on sähköinen asunto-osakerekisteri. Sähköisellä asunto-osakerekisterillä tarkoitetaan uutta perusrekisterin luonteista rekisterijärjestelmää, jonka avulla voidaan rekisteröidä asunto-osakkeilla hallittavia osakehuoneistoja koskevat tiedot ja omistajamerkinnät sähköisesti. Maa- ja metsätalousministeriö on asettanut sähköisen asunto-osakerekisteri -hankkeen (ASREK).


Rekisterijärjestelmään merkitään kaikkien suomalaisten taloyhtiöiden osakehuoneistojen omistajat samaan tapaan kuin autojen omistajat ja haltijat ovat ajoneuvorekisterissä. Sähköinen asunto-osakerekisteri on valtakunnallinen hanke. Rekisteristä on määrä saada luotettavaa ja tarkkaa tietoa nopeasti ja tehokkaasti.


Hanke on yksi valtioneuvoston kärkihankkeista, joilla hyödynnetään digitalisoinnin mahdollisuuksia mm. Tarkoituksena on mahdollistaa asunto-osakkeiden sähköinen kaupankäynti, vakuuksien helpompi hallinta, asunto-osakeyhtiön elinkaaren aikainen hallinta sekä muiden hallinnollisten asioiden tukeminen. Uudet asuntoyhtiöt perustetaan 1. Tämä tarkoittaisi sitä, että asunto-osakkeet rekisteröitäisiin vastaavalla tavalla kuin nykyisin muutkin osakkeet.


Kun osakehuoneistolla on sähköinen omistajamerkintä, se korvaa paperisen osakekirjan käytön osakehuoneistojen vaihdannassa ja lainan vakuutena. Tuleva asunto-osakerekisteri tulee olemaan varsin merkittävä rekisteri Suomessa ja se tulee sisältämään tietoja, jotka voisivat mahdollistaa esimerkiksi asunto-osakehuoneistojen sähköisen kaupankäynnin. Tarkoitus on keskittää yhteen rekisteriin kaikki osakeasuntojen tärkeät tiedot, kuten asunnon omistaja, huoneluku ja pinta-ala. Asunto-osakerekisteri tulee olemaan julkisesti luotettava rekisteri, samaan tapaan kuin lainhuuto- ja kiinnitysrekisteri.


Asunto­osakerekisteri parantaa suomalaista rekisterijärjestelmää tarjoamalla sähköiset palvelut alueelle, joka koskettaa suurta osaa kansalaisista ja jolla on suuri merkitys tarkastellen kansallista varallisuutta. Osakehuoneistorekisteri on rakenteilla oleva rekisteri, johon merkitään kaikkien suomalaisten taloyhtiöiden osakehuoneistojen omistajat samaan tapaan kuin autojen omistajat ja haltijat ovat ajoneuvorekisterissä. Uusi sähköinen asunto-osakerekisteri voisi keskittää nykyisin hajallaan useissa rekistereissä olevat tiedot yhteen paikkaan parantaen tietojen käytettävyyttä ja ajantasaisuutta.


On kuitenkin mietittävä, minkä muotoinen tunnus on. Huoneistotunnuksen tulee antamaan PRH. Vastaa kysymyksiin: Miksi Asrek tulee? Miten Asrekia käytetään? Milloin Asrekiin siirrytään?


On erinomaista, että hankkeelle löytyy kannatusta sekä viranomaisten että poliitikkojen keskuudessa, johtava lakimies Elina Kirvelä FK:sta toteaa. Finanssialan Keskusliiton kyselyyn vastanneista poliitikoista ja virkamiehistä prosenttia kannattaa sähköistä asunto-osakerekisteriä. Kevään numerossaan Taloyhtiö. Nyt pureutuu taloyhtiöille ajankohtaisiin aiheisiin. Esillä ovat niin digitalisaation tuomat uudet sähköiset ratkaisut, uusi sähköinen asunto-osakerekisteri , purkava uusrakentaminen kuin toimivaan hallintoon ja päätöksentekoon liittyvät hyvän asumisen peruspilarit.


Säädökset alkuperäisinä. Kaikki säädökset v. Toivomme, että se nousee hallituksen digiloikkaa koskevien hankkeiden joukkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit