maanantai 28. elokuuta 2017

Eläkeläisen asumistuki omaisuus

Omaisuus vaikuttaa eläkkeensaajan asumistukeen. Siitä vähennetään kuitenkin velkojen määrä. Tuloihin lisätään siitä omaisuuden osasta, joka ylittää omaisuusrajan. Eläkkeensaajan asumistuki.


Voit hakea eläkkeensaajan asumistukea. Voit saada asumistukea vakinaiseen vuokra- tai omistusasuntoon. Vähennys tehdään ensisijaisesti käyttötililtä. Suosittelemme sinulle. Omistan yksiön ja haluaisin myydä sen muuttaakseni vuok­ralle lähemmäksi palveluja.


Onko mahdollista tällöin saada asumistukea? Eli vaikuttavatko asumistukeen vain tulot vai koko omaisuus ? Kansaneläkelaitos voi päättää, että asumistuki maksetaan saajan asuinkunnan sosiaalihuoltolain §:n momentissa tarkoitetulle toimielimelle käytettäväksi asumistuensaajan ja hänen avio- tai avopuolisonsa asumismenojen alentamiseen, jos asumistuen maksaminen saajalle itselleen vaarantaa asumistuen saajan tai hänen avio- tai avopuolisonsa toimeentulon. Tämän ylittävältä osalta Kela laskee korko- ja osinkotulot mukaan tuloihin ja lisää talletukset asumistukeen vaikuttavan omaisuuden määrään. Kuten Kelan sivuillakin todetaan (siirryt toiseen palveluun), eläkeläisen asumislisän laskeminen on vaikeaa.


Kelalta ei arvioida, mikä on eläkeläisen keskimääräinen asumistuki , sillä siihen vaikuttavat muun muassa asumismenot, perhesuhteet, vuositulo ja omaisuus. Itselläni tuloina takuueläke asumistuki 4euroa. Ihan siedettävästi pärjää. Mutta kun muuttaisi yhteen niin johan heilahtaa asumistuki pois samantien ja tulot romahtaa siihen reiluun 7euroon kuussa.


Raja on koettu epäoikeudenmukaiseksi esimerkiksi tilanteessa, jossa ihminen on saanut ennakkoperintöä, jota ei voi realisoida. Tulot ja omaisuudesta saatavat tuotot otetaan uudenkin lain mukaan huomioon asumistuesta päätettäessä. Tämä on raskasta työtä, jota tehdään sydämestä”, kertoo tamperelainen Aarre Alanen, joka on ollut vaimonsa Marjo Alasen omaishoitaja vuotta. Kun yksin ei enää pärjää, voi edessä olla muutto palveluasuntoon.


Niiden vuosimaksut voivat olla musertavan suuria. Huolettomat eläkepäivät senioriasunnossa voivat tulla kalliiksi. Minusta tämä on reilua: asumistukea tulojen mukaan.


On ollut todella ahdistavan köyhää, kun olimme välillä miehen kanssa molemmat työkkärikorvauksella ja ei saatu asumistukea, kun on oma talo, perintökesämökki sekä mun että miehen puolelta, jotka on tietty tarkoitettu lapsillemme ja lisäksi mieheni omistaa isänsä kanssa tämän kotitalon puoliksi. Tilalle tulee asumistuki , mikä on n 1euroa kuussa. Jos puoliso jäisi leskeksi niin silloin hän saisi leskeneläkettä, joka on huomattavasti asumistukea korkeampi.


Yleinen asumistuki on tarkoitettu helpottamaan pienituloisten ruokakuntien asumismenoissa. Tutkimusten mukaan yli puolet tulevista vanhuuseläkeläisistä voisi kuvitella työskentelevänsä osa-aikaisesti tai muuten heille sopivasti muokatuissa tehtävissä. Virkailija hymysteli vain ja naureskeli, että eihän sun asumistuki nyt mihinkään katkea tai lopu, vaan pienenee pikkuisen vain.


Ihmetellen jäin asumaan, kunnes tulikin tuomio, eli johan loppui tuki. Onneksi pääsin muuttamaan miesystäväni luo (mitä asiaa oli mies jo kuukausia pyytänyt) ja ei mennyt perintöni kunnan pohjattomaan kirstuun. Tuen saajilla ei valtavia omaisuusmassoja ole, käytännössä jokin jakamaton kuolinpesä tai vaikkapa osuus kesämökistä. Aiemmin näillekin on jouduttu jokin arvo laskemaan, mutta muutoksen jälkeen tätä ei enää tarvitse tehdä, Kauhanen sanoo. Yleensä toimeentulotuen asiakkaalla on tuloja, esimerkiksi asumistuki , työttömyysturva tai sairauspäiväraha.


Myönnettävä toimeentulotuki on tällöin vastaavasti pienempi. Veroprosenttilaskurin antama tulos on aina vain suuntaa antava. Mihin laskuria voi käyttää?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit