torstai 31. elokuuta 2017

Palkka tavarana

A Oy, joka suoritti tuotannon kehitystyötä tuotantolaitoksille, oli sopinut B Oy:n kanssa saamiinsa toimeksiantoihin liittyvistä työsuorituksista, jotka käsittivät suunnittelu- ja piirtämistyötä. Periaatteessa varmaan mahdollista, mutta käytännössä en kyllä näin toimisi. Toki esim tiettyjen työnantajan hankkimien työvaatteiden kanssa näin toimitaan palkansaajien osalta niissä tapauksissa, joissa vaatteita ei voida katsoa työntekijälle verovapaaksi eduksi, vaan palkan osaksi. Aloita antamalla työntekijän palkka sekä ikä.


Palkanlisät ovat joko lakisääteisiä tai työehtosopimuksista riippuvia.

Kaikki maksetut palkat ja etuudet - myös yrittäjän itselleen maksamat - ilmoitetaan tulorekisteriin. Joskus kuitenkin halutaan korvata osa rahapalkasta luontoiseduilla, jotka ovat verotuksellisesti rahapalkkaan verrattavia etuja”, lakimies Kirsi Parnila Helsingin seudun kauppakamarista selostaa. Palkka voidaan maksaa rahana tai tavarana. Saahan palkan ottaa tavarana tai palveluna, ja työtä tehdä ilman sopimusta?


Mikäli palkan määräytymistä ei työsopimuksella sidota työehtosopimukseen, työsopimukseen on syytä kirjata myös palkankorotuksen periaatteet. Myös luontoisedut on syytä kirjata sopimukseen. Toiminimiyritys ei voi maksaa rahapalkkaa tai luontoisetuja yrittäjälle itselleen, tämän puolisolle tai alle 14-vuotiaalle lapselle (– vuotiaalle lapselle tämä on mahdollista).

Ulkopuoliselle henkilölle palkkaa voidaan maksaa. Tavarana saadut, veronalaiset kilpailupalkinnot arvostetaan niiden käypään arvoon eli siihen arvoon, joka tavarasta saataisiin, jos se myytäisin välittömästi. Arvostus tehdään saajan näkökulmasta katsottuna. Vain symboliset, vaihtoarvoltaan merkityksettömät esineet voivat jäädä verotuksen ulkopuolelle. Henkilöyhtiöissä (Ay, Ky) kohtuullinen palkanmaksu on hyväksyttävää.


Ei ole väliä, maksetaanko palkka tavarana , käteisenä vai tilisiirtona. Väliä ei ole myöskään sillä, kuinka arvokkaan palkinnon työntekijä saa: kilpailujen perusteella saadut rahat tai tavarat ovat veronalaista tuloa arvosta tai määrästä riippumatta. Lähtökohtana yleensä on, että palkka maksetaan rahana. Tavarana saadut kilpailupalkinnot arvostetaan niiden käypään arvoon eli siihen arvoon, joka tavarasta saataisiin, jos se myytäisiin välittömästi. Muuna kuin rahana annetut edut ja suoritukset on ilmoitettava kuukausittain viimeistään seuraavan kalenterikuukauden viidentenä päivänä, jos tulonsaajalle ei samassa yhteydessä makseta rahasuoritusta.


Jos palkasta ei ole sovittu eikä työehtosopimuksessa ole tästä määräyksiä, työntekijälle on maksettava työstä tavanomainen ja kohtuullinen palkka. Kuten huomataan, lainsäädännössä ei ole tyhjentävästi määritelty ennakonpidä-tyksen alaista palkkatuloa. Palkanmaksaja toimii lain ja oikeuskäytännön tulkitsi-jana toimittaessaan ennakonpidätystä. Esimerkkinä voidaan mainita.


Koulukuvauksella on Suomessa yli sadan vuoden historia.

Kouluille tavarana maksettava järjestelykorvaus oli niin ikään vanha, vuosikymmenten mittaan vakiintunut tapa, joka pohjautui siihen, että opettajille haluttiin korvata kuvauksista aiheutunut ylimääräinen työ. Ky Ja yrittäjän palkka tavarana tai palveluna. Papin palkka maksetaan luonnossa (= luonnontuotteina). Ei se ole korvattavissa essiivillä (luontona!), kuten jyvissä tai jyvinä, rahassa tai rahana, tavarassa tai tavarana. Myös yritysyhteistyö tuo helpotusta rahantarpeeseen, joko tavarana tai palveluksina.


Myös Kajaanin harrastajateatterilla on toimintaa talvikaudella. Pienempiä ensi-iltoja on talvella kaksi tai kolme, riippuen kesäteatterin katsojamääristä ja sitä kautta tuloista. Lisäksi työnantaja ja työntekijä voi-vat sopia rahapalkan ja luontoisetujen lisäksi muusta vastikkeesta, jolla on taloudellista ar-voa.


Voittajan täytyy ilmoittaa oma henkilöturvatunnuksensa kilpailun järjestäjälle, jotta järjestäjä voi ilmoittaa palkinnon antamisesta tulorekisteriin. Se on vielä aika laimea summa. Siitä hymyilystä ja ystävällisyydestä se palkka maksetaan. Lomailijalla pitää olla kokemus, että elämä on hyvää ja ihmiset hyviä ja nyt voi hengittää vähän vapaammin. Tuo ihminen on selkeästi onnellinen ja lomalla, minusta kuvat ovat ihania ja toivon että tästä jää hänelle ikimuistoinen kokemus elämän aurinkoisesta puolesta.


Jos lapsen vanhemmat verovuoden päättyessä ovat avioliitossa, katsotaan molempien vanhempien verovuonna elättäneen lasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit