torstai 3. elokuuta 2017

Töissä ilman työsopimusta

Jos työnantaja ei tee kirjallista työsopimusta ja työsuhteesi on sovittu toistaiseksi voimassa olevaksi tai yli kuukauden kestäväksi määräajaksi, työnantajan on annettava sinulle kirjallinen selvitys työnteon keskeisistä ehdoista. Aluksi sovittiin kuukauden koeaika. Sen päätyttyä pomo sanoi, että katsotaan ensi helmikuun loppuun (tämän hän sanoi syyskuussa-03) ja katsotaan mikä on sitten tilanne töiden suhteen.


Tässävaiheessa sovittiin palkka ja kysyin, että kuinka työsopimus, avstaus oli, että kunhan hän kerkiää. Jos työnantaja haluaa tehdä työntekijän kanssa määräaikaisen työsopimuksen, tulee siihen olla selkeä syy. Tällainen laillinen syy voi olla esimerkiksi työn kausiluonteisuus tai vakituisen työntekijän sijaistaminen. Jos määräaikainen työsopimus tehdään ilman hyvää syytä, katsotaan sen olevan toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Työsopimuksia voi olla useampiakin, enintään kappaletta kahden vuoden aikana, jos niiden yhteenlaskettu kesto ei ylitä yhtä vuotta.


Pitkäaikaistyöttömänä lasketaan henkilö, joka on ollut vähintään vuoden ajan työtön työnhakija. Tänä aikana hän on saanut olla enintään viikon ajan töissä. Oletus on toistaiseksi voimassa oleva työsuhde eikä määräaikainen,jos työsopimusta ei ole tehty kirjallisesti.


Toki, jos tekee jossain kahden hengen nyrkkipajassa töitä ja saa palkkansa perjantaisin käteen ilman veroja (ja palkkakuittia), kannattaa varmasti tehdä kirjallinen työsopimus. Työnantaja voi maksaa palkkaa ilman kirjallista työsopimustakin,. Alkuun pyysin sopimusta mutta kun työnantaja ei sitä. Jos työsopimuksessa on sovittu koeajasta, kumpikaan työsopimuksen osapuoli ei voi purkaa työsopimusta sen perusteella ennen kuin työnteko on aloitettu.


Liikkeen luovutus ja uusi työsopimus. Jos työnantajaa sitoo työehtosopimus, jossa on määräys koeajasta, työnantajan on ilmoitettava työntekijälle tämän määräyksen soveltamisesta työsopimusta tehtäessä. Jos työsuhteessa noudatettavassa työehtosopimuksessa on määrätty koeajan enimmäispituudeksi esimerkiksi neljä kuukautta, ei tätä pidemmästä koeajasta voida sopia. Työsopimus on voimassa toistaiseksi, jollei sitä ole perustellusta syystä tehty määräaikaiseksi.


Töissä ilman työsopimusta

Vaikka työntekijä työskentelee yksin tai ilman jatkuvaa valvontaa tai muualla kuin työnantajan tiloissa, hänen työskentelyään tulee valvoa, koska vastuu työturvallisuudesta on aina työnantajalla. Työsuhdetta ei voi irtisanoa ilman perustetta. Kausiluontoiset työt voivat ajoittua esimerkiksi johon-kin sesonkiin, kuten marjanpoiminta- tai lumenluontiai-kaan. Vierailija: Voinko irtisanoa itseni aamulla ja olla menemättä töihin enään ? Harjoittelu ajalla ja minulla ei ole työsopimusta ja pomoni ei sitä kirjoita ennen kuin harjoittelu aika on ohi jota hän jatkoi vielä seuraavalle viikolle. Olen ollut nyt viikon töissä ns.


Tältä sivulta löydät perustietoa työoikeudesta. Voit myös ottaa yhteyttä työoikeuteen erikoistuneeseen lakimieheen, jos sinulla on työoikeuteen liittyvä toimeksianto. Palkkataulukot löytyvät ko. Keskustelu Kesätyöstä irtisanoutuminen ilman työsopimusta Kesätyöstä irtisanoutuminen ilman työsopimusta Esillä viesti (kaikkiaan 1) 27. Vastaus Tarjoilija Hei!


Pyysin työnantajalta kirjallista työsopimusta , mutta en saanut sitä. Tämä aika voi vaihdella, ja se riippuu muun muassa sopimuksen tarkoituksesta, osapuolista, sopimusintresseistä ja irtisanomisen aiheuttamasta tarpeesta toiminnan uudelleenjärjestämiseen. Jos irtisanomisaika ei ole tarpeellinen, sopimus voidaan joskus päättää välittömästi ilman irtisanomisaikaa.


Työsopimus voidaan irtisanoa joko yrityksen talouteen tai tuotantoon liittyvällä perusteella (työ on vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi) tai työntekijän henkilöön liittyvällä perusteella. Mikäli irtisanominen johtuu. Tällaisessa tilanteessa kuitenkin yleensä sovitaan, että työsopimus päättyy jo aiemmin, jolloin tällainen muutaman päivän työsuhde vältetään. Erityisesti on syytä huomauttaa siitä, ettei työsopimusta voida päättää koeajan perusteella ennen työnteon aloittamista. Katso myös irtisanomisaikaa koskeva sivu.


Jos työnantaja työsopimusta tehtäessä on tietoinen kilpailevasta toiminnasta eikä nimenomaan sovita, että siitä on luovuttava, lupa on katsottava annetuksi. Tuomioistuin voi työnantajan vaatimuksesta julistaa puretuksi vastoin momenttia tehdyn työsopimuksen ja kieltää työntekijältä kilpailevan toiminnan. Ilman perusteltua syytä tehtyjä peräkkäisiä eli ketjutettuja määräaikaisia sopimuksia pidetään myös yhtenä toistaiseksi voimassa olevana sopimuksena.


Vaasan hovioikeus on 24. Jos työnantaja vaatii, työntekijän on toimitettava lääkärintodistus selvityksenä työkyvyttömyydestään. Useimmilla työpaikoilla on ohjeistus sairastumisen varalle.


Työntekijä voi olla esimerkiksi enintään kolme peräkkäistä päivää pois omalla ilmoituksella eli ilman lääkärintodistusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit