torstai 17. elokuuta 2017

Rakennusalan tes sairasloma

Kuka maksaa ja mitä maksetaan: 1. Työnantaja Sairaustapauksissa ja työtapaturmissa palkanmaksaja on aina ensin työnantaja. Maksukauden pituus riippuu työsuhteen pituudesta. Eri työehtosopimuksissa sairausajan palkan määrä vaihtelee hieman. Jos työsuhde on kestänyt alle kk, lyhyissä sairaustapauksissa on yhden päivän omavastuu. Työtapaturmissa ei ole tätä karenssia ja korvaus.


Sairauden sattuessa Jos sairastut, sinulla on oikeus olla poissa työstä. Työnantajalla on velvollisuus maksaa sairausajalta palkkaa työsuhteen keston mukaisesti. Ajanjakso ja mahdollinen omavastuuaika selviää oman alan työehtosopimuksesta. Jos et senkään jälkeen voi palata töihin, voit hakea Kelalta sairauspäivärahaa.


Rakennusalan TES kattaa yksityisen rakentajan teettämistä töistä kirvesmiehen, muurarin tai laatoittajan työt. Myös työmaalle palkattavan sekalaisia avustavia töitä tekevän työntekijän työehdoissa noudatetaan rakennusalan työehtosopimusta. Maalausalan TES kattaa ulko- ja sisämaalauksen sekä tapetoinnin. Rakennusalalla lomarahasta kun puhutaan, eli tuo 1 on kokonaisuus, joka muodostaa lomapalkan, lomakorvauksen ja lomaltapaluurahan. Lomauttaminen tarkoittaa, että työnteko ja palkanmaksu keskeytyvät väliaikaisesti työnantajan määräyksestä, mutta työsuhde pysyy muutoin voimassa.


Voit joutua lomautetuksi työsuhteestasi joko toistaiseksi tai määräajaksi. Lomautuksen ajalta saat työttömyysetuutta, jos olet ilmoittautunut työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon ja muut lain mukaiset etuuden saamisen. RAKENNUSALAN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS 1. RAHOITUSALAN TYÖEHTOSOPIMUS 1. Sopimus sitoo sopijapuolten jäseniä.


Jos työntekijä sairastuu, on hän oikeutettu sairausajan palkkaan kymmeneltä ensimmäiseltä sairauspäivältä. Sairausajan palkka on sama kuin työntekijän muutenkin saama palkka. Käytännössä palkan maksaminen vain jatkuu normaalisti ensimmäiset sairauspäivää. Työstä kertyy vuosilomaa, jos työtä on vähintään päivää tai tuntia kalenterikuukaudessa.


Sinulla on oikeus esittää oma toiveesi vuosiloman ajankohdasta, ja työnantajan tulisi mahdollisuuksien mukaan huomioida tämä. Alan työehtosopimuksissa on sovittu, että sairausajalta maksetaan palkkaa vasta toisesta sairauspäivästä lukien, jos työsuhde on kestänyt alle vuoden. Työntekijällä on yleensä oikeus saada sairausajan palkkaa tavallista pidemmältä ajalta, jos työkyvyttömyys johtuu työtapaturmasta. Esimerkiksi kunta-alalla työntekijällä on oikeus työtapaturmatapauksessa saada täysi palkka jopa 1kalenteripäivältä.


Tes - ja lakipalvelut. Sovel-tamisoppaat päivitetään mahdollisimman pian. Vuosiloman ajalta työntekijälle maksetaan vähintään säännönmukainen tai keskimääräinen palkka. Se, miten lomapalkka ja lomakorvaus lasketaan, riippuu työntekijän palkkaustavasta. MATKAILU-, RAVINTOLA- JA VAPAA-AJAN PALVELUITA koskeva työehtosopimus - TYÖNTEKIJÄT 1. Vuorokautisen lisätyön korvaaminen työaikaa tasattaessa ( TES -ylityö) Lisätyönä tehtävä työ, joka täysiaikaisella työntekijällä työajan tasaamisen vuoksi ylittää työtuntijärjestelmässä asianomaisen työvuorokauden alle tunniksi vahvistetun vuorokautisen työtuntimäärän, korvataan kuten vuorokautinen ylityö.


Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit